14.06.2026 07:17
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Podloga
 Print Thread
zemlja za cvece - substrat
cvecar
Pozdrav svima, nov sam u akvaristici ali u cvecarstvu nisam pa me buni podloga.Koristim raznih treseta I substrata oko 3-4 slepera godisnje u proizvodnji cveca .zemlja za cvece sto moxete kupiti kod nas u hobi varijanti uglavnom sadrzi 80% belog treseta,20%crnog NPK djubrivo I u boljoj varijanti glinu.sve je to napravljeno dosta kilavo ..Neki srednji profi substat sadrzi beli treset iz bloka,crni ,glinu,kokosova vlakna,sporootapajuce djubrivo(kao osmocot) 2-4kg po kubiku,NPK 8-16-24(uglanom) + mikro elemente.Kada se sve to ispire ili prokuvava neostane nista sem treseta.Cisti beli treset ima ulogo da drzi vlagu i da ima sto bolji vazdusni rezim za razvoj korena.Tako je to u cvecarstvu a sta je bitno u akvaristici to jos uvek pokusavam da provalim.N forumu sam nailazio na razne podatke oko dodavanja treseta u zemlju za cvece,humusa itd.Pokusacu da ubacim jedan od najboljih proizvodjaca substrata pa vidite i sami sta odgovara...
Smile

paleoglodit
Pozdrav Cvecar
eto konacno da ukrstimo razmisljanja.

U zadnje vreme ja se pitam koliko je treset zaista potreban u biljnom akvarijumu a posebno koliko ima svrhe stavljati samo treset ispod neutralne podloge. Postoji navika da se on koristi ali kako sam kazes on u cvecarstvu sluzi za cuvanje vlage sto nam u akvartijumu nije bitno. Najcesce se pominje njegov uticaj na pH sto mislim da je preuvelicano tj prakticno beznacajno s obzirom da se zna koliko kratko traje i koliko slabo utice na ove nase tvrde vode ...
Tako da si nam dobrodosao da nam malo izanaliziras i demistifikujes razne komercijalne zemlje za cvece. Po ovome sto kazes ispada da je sve treset 80%+20% =100%.Takodje ispada da je uglavnom zasuto vestckim djubrivima...

eto to za pocetak da nabacim Thumb up
Edited by paleoglodit on 16.02.2012 02:48

branimir ok
Pozdrav Cvecar
Neznam za cvece ali ja sto se tice treseta imam sa svim pozitivna iskustva .Treset je organska materija koja treba da se raspadne i taj proces bi trebale da obave anerobne bakterije da bi bilju bila dostupna hrana iz njega .Proces raspadanja opet nije moguc ako nema dovoljne kolicine kiseonika koji podstice brzi razvoj korisnih bakterija .Moje misljenje je da na forumu proces mineralizacije zemlje je malo pogresan kada se samo natapa .Inace ja kod sebe sve pokusavam da radim organski bez hemije i u dobroj meri mi to i uspeva .

cvecar
Gramoflor
Neide mi nikako sa ubacivanjem linkaThrough wall
Edited by ZoSo on 16.02.2012 13:22

cvecar
Hvala ZoSo za pomoc oko ubacivanja linka.Dobra zemlja za cvece je sigurno samo mesavina treseta sa raznim dodacima.

ZoSo
Pozdrav Cvećar i dobrodoao Beer
Zanima me razlog tog linka to smo postavili , jel planira to koristiti u svom akvarijumu ili ga samo preporučuje svima jel je po tvom miljenju kvalitetna zemlja u pitanju č

cvecar
Planiram da uradim podlogu u jednom malisi od gramoflora za surfinije.Na forumu sam nalazio podatke da "carobna zemlja" odlicna onda bi taj substrat trebao biti strava.To u cvecarstvu nemoze ni da se uporedi eto kolika je razlika.Sastav te zemlje ide ovako:pH5,6 ,beli treset iz bloka 40%,mleveni beli 35%,crni treset 25%,glina,radigen, ima puno gvozdja i mikro elemenata, NPK 1kg na kubik...Akvarijum je 30-20-20,planiram da stavim oko pola litre pa to pokrijem kokosovom vlaknima umesto mrezice i preko toga sljunak.Necu da prokuvavam niri ispirem zemlju i mislim da nece puno da farba vodu.Ako ima neki predlog za biljke koje da sadim slobodno pisite jer sam totalni pocetnik u akvaristici.Smile

cvecar
Moze i neko iskusniji da se prikljuci ako je voljan pa da posle podelimo iskustva.

biobiofizicar
Pozdrav.
Ja sam kao navodno nesto iskusniji u akvaristici, ali sam totalni duduk u pripravljanju jakih podloga. U svakom slucaju ima ovde ljudi iskusnijih na tu temu, a i tvoje iskustvo i znanja iz cvecarstva svakako ce dobro doci da malo razmenite razmisljanja i ideje...

zander
Ja bas ne volim kada ima veci % belog treseta.
Isprobavao sam ga na razne nacine, i samog i u mesavini, kupio sam celu onu veliku kesu od 50kg valda i mislim da je dobra stvar samo za neke biljke kojima treba bas kiselija podloga ako vec sama vodena kolona to ne moze da bude... Carobna zemlja je solidna/dobra podloga, ja je imam u ovom akvarijumu koji je trenutno na naslovnoj (levent, le cri), ona ima valda 18% humusa, naravno to i ako je dobra nista ne znaci, treba sve ostale stvari dovesti u red da ne bude problema itd.

cvecar
Pozdrav Zander,

Sigurno da si u pravu da sve treba dovesti u red a ne samu podlogu i da ona nema kljucnu ulogu u izgledu biljaka.Beli treset ima u svakoj zemlji kao osnova,cesto i sam beli sa malo hemije i gline.Sve zemlje za cvece moraju da imaju blago kiselu sredinu zbog usvajanja mikroelemenata i stalnog zalivanja sa tvrdim vodama.Sto duze ph ostane ispod 7 to su biljke zdravije ali ako padne ispod 5 dobije se blokada i to je jos gore.Necu da crnim domace proizvodjace zemlje jer dosta njih znam licno i to nebi bilo lepo.Moj cilj postavljanja teme jeste da dokazem da dobar substrat ne zahteva ona silna ispiranja,kuvanja i komplikovana spremanja da bi mogao da zavrsi kao podloga jer to nepravi neko da bi zaradio pare na lepoj kesi vec na onome sto ima unutra.

Za akvarijum sve pohvale,majstorski nema staThumb up

zander
Sa ispiranjem, kuvanje i ostalim stvarima samo odstranjujemo ono malo hranljivih stvari koje on ima, tj koje su mu uglavnom dodate. Ustvari sa kuvanjem je jos gora stvar jer ga tako jos vise osiromasujemo....
Ali drzanjem treseta tj zemlje za cvece u posudi sa vodom, proces mineralizacije startujemo u posudi a ne cekamo da to krene da se desava u akvarijumu jedino mi je tu logika i tako razmisljam.
Zamenom vode u posudi donosimo potreban kiseonik za procese mineralizacije, ali isto tako ispiramo one lako rastvorljive stvari iz njega... Da nije ispiran tj startovan na taj nacin, onda bi te lako rastvorljive stvari lepo mogle da hrane biljku do recimo pocetka mineralizaciječ Wink
Postoji u "ispiranju" jos jedna dobra stvar koju sam primetio a to je da se posle nekih pola sata po potapanju z.z. cvece izbace stvari koje plutaju i koje nisu potonule, tu ima svakakvih kora od drveta i slicnog, mislim da upravo to hoce nekad da pravi problem...
Da li si se nekada sretao sa supstratom AquaPlants, mislim da je Ceski proizvodjac u pitanju, znam da su ga koristili u akvaristici, a interesuje me samo kojeg je sastava, npr koliko kog treseta taj supstrat ima... I kada vec pisemo, da li mi mozes nabaviti crnog treseta (menjam za biljke) Grin
Edited by zander on 18.02.2012 01:03

Jovan
Jako mi je zanimljiva ova tema. Uvek razmiljam sta da stavim kao hranljivu podlogu a da ne roknem previse para. Zemlja za cvece uvek dodje kao najjeftinije resenje.

Molio bih da se u razmenu misljenja ubaci i sad vec cuvena terra magma, njene blagodeti i lose strane... Grin

Voleo bih da epilog ove teme bude i neki savet o tome koju je komercijanu zemlju najbolje staviti u akvarijum(kada se sve uzme u obrzir), u kojoj kolicini i kako pripremljenu.

Pretpostavljam da cu uskoro preci na duplo vecu povrsinu dna a samim tim rastu i troskovi za hranljivu podlogu. Tako da mi se zemlja za cvece(eventualno u kombinaciji sa osmocotom) cini kao najisplatljivije resenje. Cool
Edited by Jovan on 18.02.2012 01:18

branimir ok
Akvarijum je 30-20-20,planiram da stavim oko pola litre pa to pokrijem kokosovom vlaknima umesto mrezice.

Ta kokosova vlakna u gornjem sloju moze da naprave dosta problema sa algama sporo se raspadaju .Ona moze u manjoj kolicini da dodju skroz uz donje stako .

biobiofizicar
Ja sam drzao biljke u saksijama od presovanih kokosovih vlakana. Mesec dva su drzale, a onda su pocele em da se raspadaju, em da na sebe kace BBA.

exotic_fish
Ja sam koristio dva puta zemlju od razlicitih proizvodjaca, tako da to nije presudno. moj metod je: uvece sipem u kofu i napunim je vodom, posle toga 1-2 puta skupim penu sa povrsine, ujutru odbacis deo zemlje koji je na povrsini, rukama iscedis zemlju koja je pala na dno, i odma u aq. Na ovaj nacin nisam imao nikakve probleme. pozz Grin

cvecar
Zander-Nisam se sretao sa zemljom AquaPlants,verovatno je to vise za akvarijume nego za moju struku.Trebalo bi da mogu nabaviti cisti crni treset,verovatno sa namestenim pH ili ces skroz prirodni ili da bude gotov substrat sa vecim procentom crnog tresetač

cvecar
Jovane nisam se nikad sreo sa terra magmom pa nemogu da komentarisem,

cvecar
nisam znao da kokos pravi probleme ali sad je vec kasno.Namestio sam sve .Neke preporuke za tako mali akvarijum sta da sadim...

CTale
Ne znam gde nam je drugar RF, voleo bih da pročitam ta on ima da kae na ovu temu.

@cvećar: kakvo si osvetljenje planiraoč Ili čeka da padnu prvo predlozi za biljkeč

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,552 jedinstvenih poseta