14.06.2026 09:31
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
CODE 1.1.2.
Desetoprsti
Tank:
70x40x40
100l

Osvetljenje:
200w
(150w MH Watergrass 8000k + 2x25w 6500k)

Filtracija:
Neo 701 (sera fibre, Jbl perlon, Easy Life symbiont, Denerle Turbo FilterPearls , akt. ugalj, zeolit...)

Podloga:
JBL Aquabasis plus , zeolit, akt. ugalj, JBL Manado

CO2:
4-5bps

Prihrana:
Easy Life paleta

img94.imageshack.us/img94/5678/iwa2.jpg

Pokusacu da ne duzim previse a da ipak prenesem delić ovog meni ludog iskustva. Razbio sam monotoniju i kolotečinu starih parametara tako to sam u isto vreme promenio vodu, osvetljenje i podlogu. Boga mi je lepo biti početnik, a ja sam se sa ovim postavom ba tako i osećao.
Sa kh 15 na kh 11, sa 100w t8 na 150w MH i ako dodamo i vie nego slabu podlogu, je verujte dovoljan razlog za takvo osećanje.
to se tiče tih 200w na 100l, to je bio jednostavno hir i volja za eksperimentom. Početni plan je bio da MH na visini od 45cm bude upaljen na 3h a tedljive sat pre i sat posle. Razmiljao sam da mi treba vremena da se uhodam sa prihranom i gasom.
Počinjem sa EasyStart-om i Carbom. Poto sam krenuo sa vrlo malo biljne mase i puno lepe ali prazne podloge, slabom prihranom i kratkim foto periodom bilje ćuti skoro mesec dana (vidno raste jedino HM). Pojačavam prihranu, prvenstveno mikro elemente, sputam reflektor na 35cm, pojačavam izmene i kreće rast. Ali kreće i rizoklonium... Pokuavam sve. Ubacujem Carbo i AlgExit ali samo mehanički redukujem deo algi. Činilo mi se da ih samo izmenama vode malo usporavam... Nalazim Farmerovu teoriju o kompletnom zamračivanju kao jedinu soluciju ali se ipak odlučujem da podignem nitrate i fosfate nekih 3x i produavam fotoperiod MH na 4h bez gaenja tednih (znači punih 200w). Za 10ak dana rizoklonijum nestaje, bilje rapidno napreduje i ponovo ulazim u ritam! Nastavljam do kraja (nekih 4 meseca) sa nedeljno: 20 ppm NO3, 1,6 ppm PO4, 6,5 ppm K, 0,5 ppm Fe, 20ml Profita i preventivnu dozu AlgExit (nisam siguran ali mislim da mi se zbog njega stene nisu presvukle algama). Sem ove dosadne gamadi drugih algi nije bilo ni u tragovima.

img853.imageshack.us/img853/8703/iwa4.jpg

Flora:
Eleocharis acicularis
Eleocharis vivipara
Hydrocotyle verticillata
Hydrocotyle sibthorpioides (maritima)
Hedyotis salzmannii
Hemianthus callitrichoides
Hemianthus micranthemoides
Hottonia palustris
Pogostemon erectus
Staurogyne sp.
Taxiphyllum species

Fauna:
Borarac maculatus (Dwarf Rasbora)
Microrasbora sp. "Galaxy"
Otocinclus affinis
Amano shrimp
Red Cherry
Zebra Nerite Snail

Takođe su u tanku uvek bile ribe, tako da sa gasom nisam preterivao. Za tih 7 meseci bilje je trimovano vie od 20 puta. Zadovoljan stanjem delim impresije...

img259.imageshack.us/img259/2963/iwa3r.jpg
Edited by Desetoprsti on 31.01.2012 15:02

Proba
Akvarijum lepo izgleda, ali je na mene veci utisak ostavio kvalitet fotografije.

stdeyan
fenomenalan aq Applause

ako mogu da postavim dva pocetnicka pitanja ...
1. koje si stenje/kamenje koristio za hard č
2. vidim da koristis aktivni ugalja kao filtracioni materijal, da li je to bilo samo u pocetku , dok nisi poceo sa tecnom prihranom ili aktivni ugalja ne utice na prihranu...

hvala i jos jednom pohvale i za aq i za fotografije Thumb up

Vlada991
Mislim da je svaki komentar suvishan... Prelepo... Shock Applause

zander
Odlicno trimovane biljke, akvarijum u tvom stilu, da je neko drugi postavio sliku znao bi i tada ko stoji iza njega Wink

Prva fotka mi se mozda malo vise svidja zbog malo tamnije pozadine. Verujem da si uradio jos koju fotku da pogadjam sa nekom plavom nijansom pozadineč za takmicenječ

Nisi uradio onaj najdosadniji deo posla, nisi napisao listu biljaka Cool

Viviapara je po meni legla tu Thumb up Fotografija je ko i uvek odlicna.

Jel planiras na neko takmicenje da ga saljes, ne znam ni koje je sledece po redu i jel posle ovog skejpa pokreces odma nesto novo ili ces jos malo da uzivas u njemu (tj pored njega)č WinkWink

kojot
I meni se svidja mesto gde stoji vivipara.
Akvarijum kao celina- perfektno Thumb up

biobiofizicar
Sta reci osim vrhunski!!! Thumb up

Interesuju me par stvari.

1. Zeolit i aktivni ugalj u filteru kolika je njihova kolicina u filteru (procentualno u odnosu na zapreminu filtera) i da li i koliko ih cesto menjasč

2. Interesuje me i kompletna podloga - tvoja iskustva i kako si zadovoljan ovom kombinacijom. Obe JBL komponente cekaju u garazi za moju sledecu postavku, a imam i kesu Tropikine podloge pa razmisljam sta i kako da kombinujemč I ja turam zeolit i aktivni ugalj na dno akvarijuma (jako malo) predhodno natoljene i odlezale u Profitu... Jer mozes da doneses neke zakljucke u vezi njihove uloge i korisnisti u tvom konkretnom akvarijumu - ja bas i nemam nekih vidljivih zakljucaka iz mojih akvarijuma da bih mogao da kudim ili hvalim ove dve komponente u podlozi...

3. Gde navata rizocloniumč Toliko retka i odvratno ljigava alga Through wall - ja nisam uspeo da izadjem na kraj sa njom u biotopu...

Jos jednom bravo za vrhunsku postavku!Applause
Edited by biobiofizicar on 31.01.2012 00:21

Gjuro
Shock auuu lepota ApplauseApplauseApplause za ovo prosto nemam reci svaka cas druze. Bravo majstore Thumb up

ACA_NIS
Neso,opet nam ubijas volju....fantazija!!!!ApplauseApplauseApplause

darko
Ovo je zaista prelepo!! Svaka castThumb upThumb up Zao mi jedino sto nisi kacio slike od pocetka formiranja akvarijuma da se vidi napredak. U svakom slucaju,jos jednom, ovo je odlicno! Fotografija za 10. Applause
pozdrav

Thalassoma
Ovo je brutalno dobro. Bilo bi lepo kada bi okacio jos neku fotku i(li) video klip.
Svaka cast!

www.njivice.co.rs
vodenivuk
Prelepo izgleda, svaka castApplause

Desetoprsti
stdeyan je napisao:
fenomenalan aq Applause

ako mogu da postavim dva pocetnicka pitanja ...
1. koje si stenje/kamenje koristio za hard č
2. vidim da koristis aktivni ugalja kao filtracioni materijal, da li je to bilo samo u pocetku , dok nisi poceo sa tecnom prihranom ili aktivni ugalja ne utice na prihranu...

1. Kamenje je iz Sicevacke klisure nadomak Nisa, puuuuno krecnjaka. Ali meni prelepo i bezbedno. Koristio sam ga u nekoliko postavki.
2. Aktivni je tu od pocetka i ostaje do kraja.

zander je napisao:
Verujem da si uradio jos koju fotku da pogadjam sa nekom plavom nijansom pozadineč za takmicenječ

Nisi uradio onaj najdosadniji deo posla, nisi napisao listu biljaka Cool

Jel planiras na neko takmicenje da ga saljes, ne znam ni koje je sledece po redu i jel posle ovog skejpa pokreces odma nesto novo ili ces jos malo da uzivas u njemu (tj pored njega)č WinkWink

Ima nekoliko solidnih fotki koje jos uvek cuce u RAWu. Ako ne napravim neki jos veci napredak ici ce neka od njih, nekud... Mrsavo ove godine sa kontestima.

[b]biobiofizicar je napisao:[/b
Interesuju me par stvari.

1. Zeolit i aktivni ugalj u filteru kolika je njihova kolicina u filteru (procentualno u odnosu na zapreminu filtera) i da li i koliko ih cesto menjasč

2. Interesuje me i kompletna podloga - tvoja iskustva i kako si zadovoljan ovom kombinacijom. Obe JBL komponente cekaju u garazi za moju sledecu postavku, a imam i kesu Tropikine podloge pa razmisljam sta i kako da kombinujemč I ja turam zeolit i aktivni ugalj na dno akvarijuma (jako malo) predhodno natoljene i odlezale u Profitu... Jer mozes da doneses neke zakljucke u vezi njihove uloge i korisnisti u tvom konkretnom akvarijumu - ja bas i nemam nekih vidljivih zakljucaka iz mojih akvarijuma da bih mogao da kudim ili hvalim ove dve komponente u podlozi...

3. Gde navata rizocloniumč Toliko retka i odvratno ljigava alga Through wall - ja nisam uspeo da izadjem na kraj sa njom u biotopu...

1. 300g zeolita i 200g akt.uglja na filter od oko 8l. Nisam ih menjao, jer ne verujem u ta mitska odpustanja.
2. Ja zadovoljan podlogom, posebno Manadom (granulacijom i pravom bojom zemlje) jer mi je clay izgledao dosta vestacki a i puno je sitniji od clay-a. Moj savet bi bio da stavis Tropicu ne stedeci je. Sto se tice zeolita i uglja (naravno da su tu preventivno zbog NH3, toksina, teskih metala...) jedini zakljucak je da nema crne cupave po kamenju! Ne mogu da izvedem ikakav bolji zakljucak jer sam puno toga prvi put koristio. Amonijak nisam merio ni ranije ni sada.
3. Nemam poima ali sam siguran da ima puno onih koji ga nikada nisu videli... Svasta nesto sam pokusavao, i treceg dana terapije Eritromicinom sam shvatio sa cim imam posla Grin (cuti sramota :wallSmile. Podignes sve u nebesa pa lagano spustis i kao rukom odneseno!

Hvala svima na lepim komentarima!

p.s
Greska u kucanju fosfati promenjeni i dodat spisak stanovnika.
Beer

Aquamaniac
Kao sto sam ti i privatno rekao...nemas pojma...nista ovo ne valja :p Grin.
Voleo bih da ga vidim uzivo i dozivim trecu dimenziju o kojoj pricas...mada,i ovako,2D,izgleda perverzno Thumb up! Biljke zdrave,odlicno trimovanje,mnogo lepih detalja o kojima se vodilo racuna,odlicna fotografija...mada,da se ne uobrazis previse,dlaka u jajetu,polozaj ribica za zavrsnu fotku Wink.
Majstorski! Svaka cast! Applause Applause Applause

valisnerija
Mislim da si ovom postavkom i umecem, u ovom nasem prelepom hobiju,
dokazao i zasluzio mesto u srpskom aquascaping-u i u samom vrhu i kao sudija,a ja bih te uporedio bez lazne skromnosti,Shockno sto je Nole u tenisu mislim da si to ti u nasem hobiju!Thumb up

Jeca
Dvodimenzionalni prikaz ja svojevrsna magija, do te mere da ti zavidim na trodimenzionalnom, koji automatski vodi u cetvorodimenzionalni. Smile A sad fino priznaj koliko prstiju imas...Grin

Pored vizuelnog dozivljaja fascinira me tvoj pristup i resavanje problema. Volim kada primetim kod ljudi da su spremni da uspavaju ego uprkos velikom iskustvu i priznaju koliko ne znaju. To je jedini nacin da se dodje do novih saznanja. To je retka sposobnost koja vodi ka sigurnom prosirivanju vidika, dok oni drugi ostaju slepi kod ociju, a takvih je mnogo, kako na svim zivotnim poljima, tako i u ovom hobiju. Svaka ti cast na tome i hvala ti sto si podelio svoje iskustvo sa nama. Applause

Pejc
Lepo ovo izgleda drue Vieprsti, samo gde nestadoe onoliki panjevi Grin

daweed
Drue Nenade i ovo je fenomenalno kao i sve do sada... ApplauseApplause

Ali priznaj da ovaj HC i HM orezuje grickalicom za nokteč GrinGrin

http://daweedaqua.tk
Desetoprsti
Zahvaljujem! Shock

Evo jos kojih slicica stanovnika...

img696.imageshack.us/img696/8707/microrasboragalaxy.jpg

Microrasbora sp. "Galaxy"

img191.imageshack.us/img191/5149/maculata.jpg

Borarac maculatus (Dwarf Rasbora)

img3.imageshack.us/img3/3743/hedyotissalzmannii.jpg

Hedyotis salzmannii

darkoh
Vrhunske fotografijeApplause

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,826 jedinstvenih poseta