Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
· juwel rio 240 [346]
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
400l Biljni
stojke
zdravo svima,evo posle 3 godina drzanja malawi ciklida resio sam malo da se odmorim od njih i probam da napravim jedan biljni aq,imam 2 aq jedan je 600l i u njemu plivaju tropheus bemba i golden kazumba,a u ovaj donji pokusavam da napravim nesto novo
ideja mi je dosla pre samo 5 dana tako da sam za to vreme citao dosta i dosta naucio ali nekako nisam sigura pa cu vam sve lepo objasniti sta sam uradio a vi recite ako negde gresim i sta bi mi jos savetovali da uradim...
aq je dimenzija 140d x 70s x 42v znaci nekih 400L,
ima unutrasnji trokomorni filter sa zazorom,pumpa je 1300l/h,grejac 300w,
svetlo-neonke 4 x 36w (3 obicne bele i jedna gro lux)
diy co2(kvasac i secer 2l flasa,radi dobro 1,5 balon po sekundi,baloncici skoro da i neizlaze iz spriceva)
podloga-zemlja za cvece 20l ph je pisalo 6,6 oko 2 cm,odozgo pesak dunavac ali malo krupniji mislim da je oko 7mm nisam mogao naci nista oko 3-4mm njega ima oko 3-4cm
temperatura je 24c
biljke trenutno su:Limnophilu aromatica,Rotala rotundifolia,Hemianthus micranthemoides,Monosolenium tenerum,Bacopa australis,Riccia,Marsilea,treba da stignu jos Staurogyne sp , HC-cuba , Glosso.
za sad pliva 5 neonki da se isciklira aq mada sam ubacio malo i stare filter mase i pola vode iz starog aq...to je to e sad mi vi recite sta i kako da uradim jos kako bi ovaj aq dosao do dobrog izgledači da je dobro ili lose sto pumpa koja vraca vodu iz filtera daje jako strujanje po povrsini,da li povrsina biljnog aq treba da miruje ili je strujanje po povrsini dobročono sto je moja zelja je da 50% aq budu biljke prednjeg plana takozvane travice to mi je najbitnije i volim biljke koje prave zbunove i idu otprilike u sredinu aq,a za ove u pozadini i visokorastuce mi nije nesto bitno...

i583.photobucket.com/albums/ss277/stojke/DSCN1473.jpg

i583.photobucket.com/albums/ss277/stojke/DSCN1490.jpg

i583.photobucket.com/albums/ss277/stojke/DSCN1483.jpg

i583.photobucket.com/albums/ss277/stojke/DSCN1496.jpg

zander
Pozdrav kolega i dobrodosao Beer

Sve si dosta dobro uradio, sljunak jeste malo krupniji ali mislim da ce da prodje ok za sve ove biljke koje si nabrojao osim HC-a. U krupnijem sljunku biljka pusta duzi koren, ako bude problema sa tim lako mozes posuti naknadno sitniji preko njega pa neka polako propada...

Drop checker bi bilo dobro da nabavis-napravis, da znas za doziranje CO2 koliko treba. Moze bez problema da se tera veci akvarijum sa diy sistemom, dok ne udjes u stos na koliko ces da menjas smesu nek ti bude pri ruci dropchecker....

Strujanje vode za takvu pumpu je najbolje da resis sa sprej barom da ne vrti iz jedne tacke. Sprej bar postavis 1-2cm ispod povrsine tako da mlaz izlazi na kontra staklo, tj paralelno sa povrsinom, da bi se povrsina lagano talasala (zbog razmene gasova)
To je sve sto je potrebno od cirkulacije.
Dolazis kao iskusan ciklidas verovatno pa sigurno imas dobar rezervoar za filter masu, u biljnom akvarijumu to nije neophodno ali ne odmaze...

Srecno i obavestavaj redovno kako napredujes, bilo bi dobro jos malo biljaka ubaciti ako si u mogucnosti

vuksel
Dobro dosao

stojke
vuksel jos jednom hvala za biljke,skoro sve one biljke mi je vuksel poklonio,danas mi stize jos biljaka

zander hvala na savetima,upravo takvi saveti mi trebaju...jer ja nisam uspeo za 5 dana sve da procitam i naucim,
za sljunak sam i mislio da je pokrupan ali nisam imao sitniji a sad se kajem jer je bolje bilo da sam stavio obican pesak,sta mislis da malo iz prednjeg plana akvarijuma odgurnem nazad ovaj krupni i tu dodam pesak da bi HC i ostale biljke koje su prednjeg plana bolje napredovaleč ili da sad nista necackam nego da samo povrsinski pospem pesak pa ce on propadati na dole kroz podloguč
filter je dobar ima dosta mase za biolosko filtriranje,a drop ceker moram jos malo prouciti kako se pravi pa cu videti

kojot
Pozdrav, nemoj bas pesak, ali neka granulacija od 2mm bi bila dobro resenje...
Bogu hvala imas prostoar za igranje a i pomocnika kako vidim sa slike, tako da samo lagano...Thumb up

Dejan Stefanovic
Srecno!

dejasoko
Dobrodosao!
Sve si uradio manje vise solidno. Svakako naspi malo sitnijeg sljuna od 2-4 mm. Ali Pitanje je da li ce HC rasti na ovakvom svetlu.Frown Akvarijum nije puno visok, pa mozes i da pokusas.
Srecno! Beer
Edited by dejasoko on 20.10.2011 12:32

stojke
sta jos predlazete da dodam od svetlači da li je dovoljno co2 1,5 balon po sekundič

Gjuro
Prvo dobrodosao i srecno Thumb up.
A sto se tice CO2 dali je dovoljno 1.5 bps to je relativno posto je povezano sa mnogo drugih stvari kao za pocetku da ti bidne malo jasnije evo nekoliko od njih.
Vise biljna masa trazi vise CO2
Vise svetla moras i zgolemiti i CO2 jer u suprotno nema da se trosi gjubre i pocinju alge znaci zavisi i od svetla .
Mnogo je bitno i koja biljna masa je tu dali sporo rastuca brzo rastuca jer sto brze raste vise i CO2.
Znaci nemozes reci toliko bps i to je to , vec najbolje resenje kao sto ti e Zander rekao nabavi Drop checker pa sprema njemu povecavas ili smanjujes CO2.

biobiofizicar
POzdrav i dobrodosao.
Veliki lepi akvarijumi....

a sada:

POvrsina dna je velika i dosta si zemlje za cvece stavio, pa jos sa krupnim sljunkom, a biljaka malo...

Moraces da se zrtvujes i prvih dana cesce menjas vodu oko 3 puta nedeljno 30-50% jer ce podloga kroz ovako krupan sljunak dosta pustati u vodu.... Za pocetak nabavi jos brzorastuce biljne mase da izbalansira akvarijum. Moze i stabljikastog za pozadinu - lako ces kasnije vaditi i menjati niskim biljkama... Nemoj bas nesto ultra jakog korenja kao ehinodorusi i kripte. To ce kasnije pri vadjenju povuci dosta podloge. Takve biljke ako sadis sadi nazad na mestima i gde planiras da ostanu...

Za start svetla je dosta ali samo za start, a razmisli o jos 2-3 neonke iste vataze koje mogu da se pale na odvojen prekidac. Posebno kada krenes da sadis tepihe.

Zakaci i par mahovina na kamenu pozadinu da vidis kako se prostiru - moze ispasti interesantan vertikalni zeleni zid od mahovina. Taj zid ako ostane nezaklonjen moze postati potencijalno mesto za skupljanje algi kada se popale sva svetla.....

Ima li hauba neku vrstu reflektora. I to pomaze, a smanjuje potreban broj sijalica.
Kako cistis filter i jeli celom duzinom iza kamene pozadine. kolike je zapremine.

Obrati paznju na cirkulaciju vode i mrtve zone gde se skuplja prljavstina. Mozda ces na ovako veliki odnos povrsina/zapremina, pa jos sa zemljom sa cvece ispod morati ubacivati i dodatne pumpice za cirkulaciju, posebno u ovoj ranoj fazi kada je podloga jos uvek gola...

Bas tesan ulaz u akvarijum za rad, ali sta je tu je - Ipak je korenje uslo...

itd, itd,...

Samo napred i za pocetak prati desavanja u staklu kako bi sve sto bolje krenulo....

Jos bilja, jos bilja - najvise brzorastuceg za pocetak.....Wink

stojke
hvala svima na savetima dosta mi znace
-danas sam upravo posadio i Staurogyne sp , HC-cuba , Glosso, i tu je jos sa njima i Marsilea hirsuta,pa posto sam ih vec posadio a biobiofizicar je rekao da ce mi trebati jos svetla da bi te biljke uspele da li podhitno da ubacujem jos svetla čte biljke su mi glavni cilj....
-mahovinu cu posaditi na zid cim malo se oporavi i meni je to interesantno
-filter je do pola aq zapremine 60 litara,na tom delu je aq sirok 50cm a drugi deo aq je 70cm
-cirkulacija vode mislim da je dobra,na crevo gde izlazi 1300l/h sam nakacio veliki spric osecen sa obe strane (kao slovo T i voda izlazi levo i desno)i dobio sam jako strujanje vode po povrsini ,e sad ne znam da li valja sto se po povrsini vode stvaraju mehuricič
-i na kraju nisam razumeo sta da pratim u stakluč

valisnerija
Pozdra druze i dobrodosaoi od mene!

Puno srece sa novom postavkom!!!Thumb up

Evo ja sam pratio tvoju postavku i nekada davno gledao ovaj video,pa ako se neljutis podelio bih ga sa drugima!!!

Srecno!!!Beer
http://www.youtube.com/watchčv=xus1-Y6pj1w&feature=results_main&playnext=1&list=PL9919BBD346B21CE2

YouTube Video

Edited by biobiofizicar on 20.10.2011 20:13

stojke
hvala,na tom snimku je taj donji aq zamenjen za ovaj sadasnji

biobiofizicar
Pa kada sam rekao prati desavanja u staklu (akvarijumu) mislim na eventualne pojave alge, zamucivanja vode, mesta skupljanja prljavstine, ponasanje riba, prirast biljaka, propadanje starih listova, ima li perlinga ili ne i kada, stvaranje skrame, itd,itd,, onako malo pomnije promatraj i cesce baci oko da bi pravovremeno odregovao u fazi cikliranja ako zatreba (smanjenjem fotoperioda, jednom dodatnom zamenom vode, povecanjem ili smanjenjem CO2 -dropchecker bi bio koristan, ili necim slicnim u vidu neke manje hemijske intervencije...)

To su one biljnoakvaristicke sitnice, a vezane sa jacim podlogama i svetlom na koje ciklidasko istrenirano oko mozda ne obraca paznju...

Ne rece nam imas li neki vid reflektora u haubi iznad lampi...
Edited by biobiofizicar on 20.10.2011 20:21

stojke
ok shvatio sam...haha kazem ja vama da se uopste nerazumem u te izreke.... sad sam prezadovoljan voda je se skroz izbistrila nije jos kristalno cista ali to je zato sto jos nije iscikliran aq
nemam nikakvu reflekciju ali sutra ubacujem foliju...evo i upravo sam sad dodao jos jednu gro lux neonku pa sta bude nek bude vise i nema mesta jel je tesan prostor...
-trenutno mi ide 1-1,5 baloncic iz co2 e sad me interesuje da li to moze da se poveca ako otvorim flasu i dodam jos malo kvascačda li se to tako radi ili se sad to nista nedira....č
u akvarijumu pliva 5 neonki i oko 7 kozica tako da mislim da na tako malo riba moze da se pojaca malo co2 ili gresimči da li je bolje biljkama kada ide vise co2 bojim se da je ovo malo ili opet gresimčhaha

krcko
Biljkama prija, a kozice i neonke moe ladno da pobije, ako ne uhvati ravnoteu sa dodavanjem CO2, osvetljenjem i tim malim fondom biljaka. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
stojke
citao sam malo o mikro i makro elementima sto se dodaju,sta bi mi vi preporucili koji preparat č a video sam i na nekim reklamnim sajtovima da oni prave mikro i makro preparate koje se posle pomesaju sa vodom i doziraju po potrebi...dosta su jeftiniji i budu dosta vece kolicine sta mislite o njimač

biobiofizicar
Sve je manje vise OK od DIY do kupovnih. Svako ima svog favorita. U pocetnom stadijumu zemlja u podlozi zadovoljava potrebe biljaka. Imas vremena da iscitas o tudjim iskustvima i odlucis se za neku od opisanih varijanti - da li kompletno kupovni ili DIY

stojke
ok,hvala

biobiofizicar
Nema na cemu...Wink

Moj izbor i moja akvaristicka rutina doveli su me do varijante doziranja po PPSpro metodu sa DIY makro, Profito za mikro, ponekad gvozdje, u kasnijim fazama akvarijuma i nesto od akvaristickih "tvrdih" djubriva sto se gura pod koren neke biljke po potrebi (ali ja ne koristim zemju u podlozi), Easy Carbo kao izvor ugljenika u nekim manjim staklima,...

Ovo svakako nije jedini i jedino ispravan nacin...

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com