14.06.2026 07:08
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Ostale akvarističke teme
 Print Thread
Jezerce u mojoj basti
mladinaucnik
Pozdrav.
Nije bas akvarijum ali ima veze i sa ribicama i sa biljem.
Evo par slika jezera koje se nalazi kod mene u dvoristu
(bilo bi koi jezero ali iz razloga da se unutra nalazi samo 1 koi saran, nista od tog naziva)
mladinaucnik attached the following image:
1_306.jpg

mladinaucnik
slika 2
2_229.jpg

mladinaucnik
Oprostite na ne zavidnom kvalitetu fotografija Sad bice bolje sledeci put
3_170.jpg

mladinaucnik
Smile
4_109.jpg

mladinaucnik
.
5_77.jpg

mladinaucnik
Nesto malo o stanovnicima i bilju:
koi saran star 6 godina 1 kom
ima 4-5 japanki sa duplim repom
2 zlatne ribice stare 3 godine (jedna zlatna a druga skroz bela -kod mene su toliko a kupljene su vec velike) i mnostvo manjih ribica, njihovih potomaka, uglavnom mesanci (zlatne, bele i sarene)
Od bilja unutra su lokvanji: jedan zut lokvanj i nekoliko belih lokvanja sa razlicitim varijatetima boje cveta: beli, zuti i rozi.
U jednoj saksiji je vodeni ljiljan koji cveta zuto i obicna trska.
6_64.jpg

valisnerija
Buraz svaka cast,ovo je prelepo!

photoivek
divno je.
oduvek sam eleo ovako neto.
ako ikada budem iveo u kući nema anse da ne napravim ovako neto.

kai mi molim te koliko otprilike vremena troi na odravanje, recimo na nedeljnom nivou.

https://minepi.com/photoivek
daweed
Odlično brate... GrinGrin Oboavam vrtna jezerca, na jesen kreće realizacija jezerca od bar 15000 litara, sa vodopadom... Planiram da mi centralna dubina bude oko 120 cm-a ...

Ima li skimerč Daj nam neke informacije, poto pokuavam da saznam to vie, ali je u Srbiji ova tematika, ba nezastupljena
Edited by daweed on 04.07.2011 22:00

http://daweedaqua.tk
krcko
Uivanje. Da tematika nije puno zastupljena, nije, ali je ipak ima. Od pre godinu dana pojavili su se u prodaji i specijalni filteri sa dodatkom UV filtracije namenjeni jezercima-pondovima. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
daweed
Ma uv filter ću da odradim sam sa lampom od 50w za 2500 din... Moj komija odradio UV filter i perfektno radi... Kao i sve do sada i ovo će da bude većinom diy varijanta... Kada bi plaćao cifre koje bi bile potrebne za jedno jezero ove veličine koju elim, ne bih mogao da ga izgradim za 10 god. SmileSmile
Edited by daweed on 05.07.2011 07:41

Jeca
Prelepa mala oaza. Bas ti zavidim. Oduvek zivim u stanu, a mastam o kucici i bastici, a gde su kucica i bastica tu su jezerce i sarancici. Mozda nekad...

Je l' to dole desno cupavo i zbunasto neka pampas travač I zanima me ima li ona "pecinica" gore desno neku funkciju i kojuč
Edited by Jeca on 04.07.2011 22:41

Dejan Stefanovic
svaka cast Thumb up
samo napred!

mladinaucnik
Hvala vam na pohvalama.
Da krenem polako sa svim odgovrima:

Sto se odrzavanja tice, u prolece, kad ribe pocnu da plivaju i kad krenu da dizu takog sa dna i kad se voda zamuti, potrebno je prati DIY filter svake nedelje, da bi voda mogla da se izbistri. Bude malo mutna ali do leta filter pokupi svu prljavstinu i voda bude bistra, vidi se dno.
Kasnije ciscenje bude na 2-3 nedelje. Glavni razlog tome je sto vise nisam tamo, a moji bas i nisu nesto voljni da ciste. Tata je preuzeo hranjenje na sebe, a ja kad dodjem onda operem filter. I eventualno pokupim staro pozutelo lisce od lokvanja i ono koje je propalo ili napravim malo mesta na povrsini.
Jezero je dubine od 70-90cm, ima pad na sredini, zbog ciscenja. Zapremina je oko 2,5m3.

Skimerč Nemam.

Svo bilje i jezeru je zasadjeno u kante, saksije, zardinjere (zbog ciscenja). Izvadis vodu, izvadis saksije napolje, operes jezero, izbacis mulj, i sve lepo vratis nazad. Mislim da je tako lakse nego da se stavlja na dno zemlja pa prekriva kamenjem ili necim drugim. Velike su to ribe i haos naprave kad krenu da rovare po dnu.

Filter je DIY, modifikovana verzija skippy filtera koji sam nasao na netu. Kanta od jupola, cevi za dovod vode sam nekako uspeo da napravim (sretnije resenje je da ako moze neko ko ima aparaturu za toplo lepljenje vodovodnih cevi da napravi isto - uslikacu ga pa cu okaciti slike filtera).

Sto se cveca i ostalog bilja oko jezera tice ima svega: jedan crveni javor, bambus, neki sareni bambus (ili nesto slicno - ima beli obod po listovima), raznoraznih vrsta trava, uglavnom neke ukrasne, koje tacno ne znam (i to cu uslikati pa cu okaciti). Ono dole desno zbunasto je ukrasni sas ako se ne varam, lici mi na kineski sas.

Pecina-vodopad ima funkciju: iza se nalazi filter, ali trenutno je prebaceno da nije vodopad u funkciju vec se voda vraca kroz crevo koje je uzidano sa desne strane. Voda izlasi u gornjem cosku na slici sa lokvanjem. Planirano je da se stavi i svetlo ispod vodopada, u pecinu, cak smo ostavili i kablove ali nikako da se nakanim da zavrsim.
Planirana su i podvodna svetla ali i to se jos uvek ceka Sad

Ribe hranim sa serinom hranom, onim kuglicama, pelatima, mix-om, sta nabavim (zuto pakovanje od 400ml - poskupelo od poslednje nabavke i to dosta Sad ). Posto sad jedu koliko god im se da, tata pravi neku "domacu" hranu: kuva im kukuruzno brasno sa svim i svacim pa im to daje, nesto kao kacamak sa silnim dodacima.

vodenivuk
Prelepo zaista, ocigledno se ribe ne bune toj domacoj hrani uposto izgledaju odlicnoThumb up

daweed
Ribe ti dakle prezimljavaju zimu u jezeru... Lomi li led sa povrine ili ima neki drugi način kako im dotura kiseonik zimič

Koja pumpa ti gura filterč Znači kanta od 25 l je filter za 2500 l jezera... Ja sam mislio da uradim filter od bureta za kupus 200l.... Zamislio sam ga kao kanister sa slobodnim padom, ali ne znam koliko bi to bilo srećno reenječč

Ako ima neko neki link o vrtnim jezerima nek okači...

krcko
Dawee, ako nisi pregledao deo Foruma Akvaristikaonline, mada nema puno o opremi i filterima...Ima i mnogo vie detalja na Akvarij.net-u. Pozdrav
Edited by krcko on 05.07.2011 14:32

http://www.adsrs.org/
mladinaucnik
@daweed
Ribe prezimljavaju u jezeru, samo lomim led (tj sad to tata radi) i ne hranim ih zimi. I kad pocnu ribe da plivaju u prolece, ne valja ih odma krenuti sa hranjenjem, neka prvo pojedu alge sto ce se nahvatati po ivici jezera. Tako sam izgubio 2 koi-ja u 2 uzastupne godine. Lepo prezime, pocnu da plivaju kad voda dostigen 12C, ja poceo da ih hranim i za par nedelja se samo izvrne.

Zapremina filtera bas i nije najsretnija. To sam imao sto sam imao. A i nemam bas nesto mnogo mesta da stavim bure od 200L iza pecine gde je planiran filter, da se ne vidi mnogo.

Pumpa koja gura je neka atmanova, sad za tacan br ne znam, moram da pogledam na kutiji. Otprilike dimenzije pumpe su 20X12x10cm protok (sad cu da lupim: 1200L/h) max visina koju moze da tera je 70cm, ali meni je to knap, da je filter postavljen 2cm vise, pumpa ne bi mogla da ubacuje vodu. Verovatno sto jedan deo vode teram ka filteru a drugi deo ide na fontanu. A mozda je i crevo od 3/4" malo debelo za tako nesto.

Ima puno resenja DIY filtera za koi jezera na netu. Samo treba imati mesta gde to staviti. Ovaj moj je punjen sa 2 sloja sundjera krupnije "granulacije" i sa 2 pakovanja keramike od po 1kg. Pre sam stavljao od gore i perlon vatu ali sam to izbacio jer mi je nestalo. Vise odradjuje mehanicku filtraciju nego biolosku.

Jeca
Na temu jupol kante i bureta...meni deluje kao pravi izazov za budz majstore:

http://leisure.pr...lter.shtml

YouTube Video

Rainforest
daweed je napisao:
Ma uv filter ću da odradim sam sa lampom od 50w za 2500 din... Moj komija odradio UV filter i perfektno radi... Kao i sve do sada i ovo će da bude većinom diy varijanta... Kada bi plaćao cifre koje bi bile potrebne za jedno jezero ove veličine koju elim, ne bih mogao da ga izgradim za 10 god. SmileSmile

Ba bi bilo lepo da podeli sa nama neka iskustva u nekoj novoj temi poto i ja planiram samogradnju UV sterilizatora, pa ako udruimo znanja i iskustva napravićemo mnogo bolje uređaje.

http://www.rainforestsrbija.com
Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,504 jedinstvenih poseta