14.06.2026 07:18
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Forum za početnike
 Print Thread
pozdrav svima, moj prvi vodeni svet...
medici
Moje potovanje, pozdrav iz Novog Sada.

Akvaristika me zaokupirala pre nekih 7-8 meseci kad sam doao u posed akvarijuma od 14l, i mic po mic jedna riba, druga i uđe mi pod kou, i eto meni manjka novaca vie briga, al i jedan veoma lep način oputanja...

No, ukratko totalni sam amater i nemam afiniteta da budem neki ultra profesionalac, tačnije elim da imam zdrav i lep akvarijum bez nekih (za sad) velikih egzibicija sa CO2, nekim fancy osvetljenjem i nekim prihranama ludim, ako je tako neto moguće...

E sad, moj mali vodeni svet izgleda ovako:

Akvarijum:
-dimenzije 75x45x37 cca 125l, a zapremina vode je oko 100l
-unutranji filter celom zadnjom stranom 7cm irine, tačnije 55x7, a čine ga bio kugle, sunđer, gruba vata i meka vata.
-pumpa za vodu, atman at-101 (primetio sam i ja da je slaba, ali opet moram stavit kamen ispod crva jer kopa podlogu)
-osvetljenje: sad imam dve obične sijalice jedna od 100w, druga od 75w vise iznad, al razmiljam da stavim tri tedljive u haubu, ili pak neonke kad kaem razmiljam vie mislim sabiram i oduzimam Frown
-pumpa za vazduh

unutranjost:
-1-1,5cm zeolit, preko kamen sitna granulacija 3,4mm, od 3 do 6cm
- kamen, plus kamenčići na kojima je Taxiphyllum barbieri i jedna imitacija panja dok pravi ne prestane da puta boju, natapa se danima...

Bilje:
- Taxiphyllum barbieri već pomenuta
- Rotala sp. Green
- Sagitaria subulata
- Ludwigia repens
- Cryptocoryne beckettii 'petchii'
- i jo neke ne znam im imena... videćete

Ribice:
- 3 albino algara
- 2 albino muljara
- 20 tak mojih malih ksifoa (majka ih je napustila od starosti ja mislim jer je zivela min 2 godine)

Unapred hvala na sugestijama i kritikama, prvi put da formiram akvarijum tako da verovatnop ima dosta greaka na koje će te mi svi vi uputiti...

Moram ovim putem da pohvalim kolegu alexxandra koji mi je nesebično ustupio dosta pelcera i saveta kako bi preskočio neke početničke greke... takođe pohvala svima vama na ovom sjajnom mestu gde sam dosta naučio u poslednjih mesec dana...

Akvarijum je oformljen pre desetak dana....

Pozdrav pa se javljam kad se pojave eventualni problemčići...
Edited by medici on 28.05.2011 13:47

medici
opet proba slika...
medici attached the following image:
1_293.jpg

Edited by medici on 28.05.2011 14:05

Dejan Stefanovic
lepe dimenzije ovde moze svasta da se napravi Thumb up. gledaj da popravis rasvetu. koliko vidim tebi stakleni filter dimenzija 55x7x37 zauzima unutrasnjost akvarijuma tako da je ta zapremina od 125l zajedno sa filterom. kakva ti je ovo crna pozadina neizgleda loseč POZDRAV!!!

zander
Dobrodosao na forum, ovako su izgledali akvarijumi vecine nas kada smo pocinjali.
A i vecina od te vecine je rekla da nece nikad ubacivati CO2, djubriti akvarijum to jest lepse receno prihranjivati biljke Wink i ostalo... Al ajde videcemo dokle ces da doguras... Cool
Za pocetak su ovo dosta dobre dimenzije. Javljaj povremeno kako napredujes...

Pozdrav Beer

allexxandar
Ni Rim nije izgradjen za dan, tako da polako Smile S vetrom u ledja.Thumb up

medici
Hvala na dobrodolici... Beer

Pozdrav imenjače Wink, akvarijum je dimenzija 75x45x37 sa sve filterom unutra, a poto mi je poklopac na visini od 37 od 45cm, V je oko 100l sa sve filterom, ili pak prijavljujem spoljne mere... Frown da rasveta je kilava, al za sad radi posao dok se ne konsolidujem sa depom i potrebama Smile moe neki predlog, mislim se da stavim neonke za početak... to se tiče pozadine, postavljen je crni silikon sa unutranje strane filtera, tako sam hteo da bih mogao ukoliko poelim stavim neku drugu podlogu na unutranju stranu akvarijuma... Smile

pozdrav zander, kontam da sam i ja u toj većini većine, ali ne bih da preskačem korake, prvo da savladam ove početke, kao i nezahtevne ribice i biljke pa ću onda na polako stepenik po stepenik...

malo mi je bezveza ali ne znam sve biljke koje su mi u akvarijumu Frown pa ako bi neko mogao da mi pomogne... Zanimaju me one u ćoku sa punim listovima okačiću sliku tog dela akvarijuma...

Hvala puno i slobodno me krikujte, savetujte i aludirajte na greke kako bih iao pravim putem...

Pozdrav...

ZoSo
Dobrodoao i od mene Beer

Samo jedno pitanja , koja ti je biljka nazad desno , meni se čini da nije akvarijumska ( ako si kupovao kod deda Steve u Jevrejskoj , onda sigurno nije Grin ) , a moda me samo podseća na jednu biljku Wink

medici
...
medici attached the following image:
d_8.jpg

medici
Pozdrav ZoSo, Smile nije iz jevrejske nego mi dao prijatelj akvarista iz crne gore, drao je u onom sa 14l i fino se primila... a ime joj ne znam pitam se i ja... Smile

ZoSo
Sa ove slike mi ne deluje da je taj spatifilium , ali nemam ni ja ideju ta bi to moglo biti....

medici
Pitao sam i prijatelja, ne zna ni on, ali sviđa mi se i lepo mi ide sa njim, videćemo kako će nastaviti... Smile

biobiofizicar
Pozdrav
Beer

Dejan Stefanovic
ovo sirokolistno pozadi je Hygrophila corymbosa - sirokolistni limun. biljka moze da izraste i van vode i da procveta. daje ljubicaste cvetice, stablo vremenom postaje drvenasto, a pusta razgranat i jak koren, pa gusi ostale bilke... mada je mnogi izbegavaju ja je jos imam u svom akvarijumu... mozda nije za pohvalu ali evo i jedne slike cvetova iznad vodene povrsine...
Dejan Stefanovic attached the following image:
165139_1785525275390_1157254460_32153428_3922111_n.jpg

Pejc
Pozdrav medici, dobrodoao Thumb up
Sad prvo rei svetlo pa će onda da krene na diy co2 pa će uskoro da da vidi da će prihrana biljaka i co2 boca da ti donesu vie uitka nego komplikacija Wink

kisleon
Pozdrav medici Beer

medici
To je to, kad sam je presadio u ovaj veliki,primeti sad da je mnogo jak koren formirala... videćemo kako se slaze sa drugima ako im bude smetala leteće...Wink

iveli Beer

medici
Pozdrav svima, reio sam da skreem malo irokolisnog limuna, tačnije imam tri dobra izdanka pa bih dva da otpiem... ako je neko zainteresovan nek se javi... moe i trampa, nemam ni crveno a proarao bih malo... Wink Beer

Inače, posle nedelju dana sve se odvija mnogo dobro... dodao sam jednu neonku i sad imam svetla dosta, ali i dalje to nije to...

Putam slike uskoro...

Beer

Borisn1910
Nemaj da baca, biljke posadi ih u onaj stari od 14 litara ili ih pokloni, ako nema CO2 bocu na 100 litara vode sipaj jednu litru soda vode nedeljno (za pricere, voda sa već ubačenim gasom) i imaće dobar efekat dok ne rei aparaturu za CO2. Isprobano i radi posao.

mladinaucnik
@Borisn1910

Dobar savet, to sam i ja mislio da probam ali se nisam usudjivao.
Imam stari soda voda aparat, sa sve CO2 bocama oko 400gr boca (6 ili 7 komada boca). Jos samo da vidim da ih negde napunim pa da pravim CO2 vodu i da dodajem kod mene

medici
Pozdrav...

Veoma interesantan predlog Borise, ba ću probati Smile
Neću bacati biljke nikako zato ih poklanjam, trenutno ne mogu da ih stavim u onaj mali poto sam ga aktivirao za spas jedne orhideje, stavio sam je u taj mali kako bi stalno imala vlage jer je krenula malo da jenjava...

Nego imam problem u akvarijumu, voda mi se greje previe, dogura i do 29-30'C a grejač nisam ni stavio znajući da će biti toplo, pa ako ima neko neki konstruktivan predlog rad sam ga posluati... Cool

Hvala unapred, puno pozdrava

Beer

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,556 jedinstvenih poseta