14.06.2026 07:17
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OSTALO - RAZNO » Opušteno
 Print Thread
Malo pravopisa
paleoglodit
Mislim da nam ovo moze biti ponekad korisno http://miljalukic...-reci.html

Jovan
Mislim da je ovo nepotrebno. Grin Ko ova znanja nije stekao kada je trebalo nece ni sada! No no
Pozdrav Beer

paleoglodit
Ne bih se slozio sa tobom. Kao sto ima onih koji to nisu stekli i nece, ima i onih koje bi ovo zanimalo... da se malo potsete ili podsete (čWink
Svakako jedan od onih koje ovo zanima sam ja pa to i delim sa vama bez namere da nekom solim pamet. Zato zaista nemoj da ovo shvatis pogresno nego to je eto prosto jedna zanimljiva tema meni koji se ponekad takodje dvoumim kako nesto da napisem.
Inace na forumu "Opusteno" mozemo pisati i o stvarima nevezanim (ne vezanimčWink za akvaristiku. Zato ako imas i ti nesto sto ti je zanimljivo slobodno kaci na ovaj forumBeerThumb up
Edited by paleoglodit on 05.02.2011 02:35

Jovan
Ma nemam ja nista protiv i ja se nekad dvoumim! Tekst je dobar, procitao sam ga! U prvi mah je izgledalo kao da imas(imate-ne znam Vase godine) neki nadubudno-prosvetiteljski stav LectureGrinGrin, u potpunosti moja greska, nisam razumeo poentu! Through wall
Ali kada se lepo objasni sve je jasno kao dan!
Lep link i zasluzuje svoje mesto ovde, hvala na njemu! Thumb upBeer
Pozdrav!
Edited by Jovan on 05.02.2011 02:33

paleoglodit
S obzirom da sam mlad ( Wink )mozes slobodno da mi se obracas bez persiranjaBeer

Jovan
Hehehe, pozdrav i hvala coveku koji mi je sredio profil kada ja nisam mogao ni znao! Beer CoolGrin

Pejc
Bravo za link Thumb up Ja bih ga čak stavio i na naslovnu stranu. Moda ljude nije imao ko da nauči tako neto, a kultura pisanja bi trebala da se odri jer se u poslednje vreme sve svodi na SmileWinkFrownSadShock:pCoolGrinAngryBeerApplauseLectureNo noThumb up

biobiofizicar
Ja sam tipičan primer onih to nisu pratili na časovima gramatike i koji se danas stidi svoje polupismenosti (polu pismenosti) da kaem otvoreno nepismenosti (ne pismenosti). Kada sam bio (bijo) mali i kada se to učilo neke druge stvari su mi bile napameti (na pameti). Muku mučim sa negacijama (ne gacijama) i ću, će, će, ćemo (će mo), ćete (će te), će,... Nije da se ne trudim (netrudim), ali u ovu matoru glavudu (glavuđu) teko ulazi ono to nije ulo na vreme (navreme) - čak naprotiv (na protiv) - često proverim ono to sam napisao (na pisao) kod prisutnih ukućana ili na netu ili kod pretsednika (predsednika) kućnog saveta, ali to kod mene izaziva samo jo veću konfuziju (komfuziju), pa kasnije počnem da pripajam (pri spajam, prispajam) i razdvajam i gde treba i gde ne treba (netreba).

Trudiću se (truditi ću se, ću se trudim, bi ću trudan) da se ispravljam (izpravljam), ali ako negde (ne gde) ukakim (u kakim) ne zamerite (nezamerite), to nehotično (ne hotično) nisam (ni sam) nepravilnost (ne pravilnost) neuku (ne uku) nekako (ne kako) prepravio (pre pravijo)...Grin
Razmotriću (rasmotriti ću, razmotri ću) sa vama (savama, sa Vama) sve svoje (svoe) iskucane (izkucane) nepravilnosti (ne pravilnosti) u prethodnom (predhodnom) tekstualnom rasklapanju (razsklapanju) modanih (mozgovnih) vijuga (viuga), pa se nadam da ćemo (da će mo, daćemo, daće mo) posle toga (ovoga) isčupati (izčupati, iz čupati) nekakvo (nekako, ne kakvo) pretpostavljeno (predpostavljeno) i "bespotrebno" (bezpotrebno, bez potrebno) iskustvo (izkustvo) u pisanju najpravilnih (naj pravilnih najpravilnijih) akvarističkih (aquarističkih) postova. (...)

GrinShockBeerThrough wallCoolLectureRed cardNo noGrinBeerBeer

PS pokuao sam van zagrada da ostavim sve ono kako ja u ovom trenutku mislim da se pravilno pie (to neznači- ne znači da sam u pravu :p ), a "ć"ik pogodite ta sam `teo `reć, nolkim smajlijima...Grin

paleoglodit
@bio
Ovako gledajuci na brzinu imas gresku [napameti (na pameti)] ili je to samo jedna od tvojih stilskih figurancijaGrin ili jedna od tvojih bezbroj umetnickih sloboda.Cool

@Pejc eto drago mi je da ima jos interesenata Thumb up.
Hocu da dodam da kad je u pitanju javno pisanje, kao sto je ovo na forumima ili na netu uopste, ono deluje zarazno na veliki broj ljudi tako da ako nekome promakne greska , postoji veca verovatnoca da vise ljudi to uzme zdravo za gotovo te usvoji gresku kao pravilo.
S druge strane nije sramota pogresiti i ucimo se dok smo zivi itd.itd...

krcko
"S druge"-ovde si pojeo apostrof ili slovo "a" iza prvog slova. A Bole je boemsko-zaebantska-biljofizičarska dua i vole da zakecuje. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
paleoglodit
Gresis 'rcko .... Uz "s" se ne stavlja apostrofGrin
Edited by paleoglodit on 05.02.2011 11:52

biobiofizicar
krcko je napisao:
...
A Bole je boemsko-zaebantska-biljofizičarska dua i vole da zakecuje....

GrinThumb up

Bole je samouki pjesnik, a la (ala) Filip Vinjić (Philiph Visinich) koji svoijem stilskijem figurama i igrama riječi pokuava da sakrije svoju sramotnu neukost u nabadanju po bijelim plastičnim kockicama sloenim pod prstima njegovim.
Boletu je očajnički potrebam jedan Vuk Karadić (Vuk Kara-dićWink da pravilno ispeluje (izspeluje iz speluje) njegove mudrolije (mud`olije) na jeziku domaćem - trenutno vaećem...

Nadam se da ste shvatili ta sam ćeo ovim palamuđenjima ( Paleo muđenjima Grin ) i igrama riječima i narječima nekada nakijeh naroda i narodnosti - ja nisam Through wallGrin

Ipak treba se truditi i pisati to pravilnije, jasnije i razumnije. Pisana reč je čudo i uvek je tumačena slobodnim shvatanjem čitaoca, a ne onako kako je pisac napisao...

I to `rcko reče:
"Pozdrav."
Grin

Dusan79
Svaka cast imenjace na otvaranju teme. Ja sam istu temu otvorio na jednom drugom forumu koji nema veze sa akvaristikom. Ispalo je svasta od teme jer se ljudi bez ikakve potreba nalaze prozvanim. Sustina svega jeste da ovo nije upuceno pojedincu nego uopste svima koji su zainteresovani i kao i svaka druga tema i ova moze da se procita ili ne. To zavisi od interesa.
Sto se mene tice ovo je super tema i prosto ,bez neke nadobudno -prosvetiteljske price, treba ukazati na pravopis jer se ovde svi izrazavamo pismenim putem. Ja kao i Bio nisam bas pratio na casovima kada je bilo reci o gramatici, a i Srpsi mi je predavala Makedonka, tako da i sam gresim cesto, ali se opet trudim da naucim.
Sve u svemu bravo za temu! Thumb up

Dusan79
A evo, da ukazem na glavne nepravilnosti. Odnosno najcesce greske.

Ne znam - se pise odvojeno
Da li - se pise odvojeno, kada hocete nesto da pitate, a kada ste dali nesto na poklon (na primer) , onda se pise zajedno.

Thumb up

paleoglodit
E pa fino, a sad bi rafciger moda mogao natenane (na tenane) da proiri izbor smajlija jer i gestikulacija spada u deo svakog jezika i tako maltene (malte ne), ili skroz menja smisao napisanog ili izrecenog. Na primer u Grčkom klimanje glavom gore dole znači negacija sto me je dugo zbunjivalo i dovodilo do ozbiljnih nesporazuma.

Usput ,veoma mi fali neki smajli koji se valja ili puca od smeha.

krcko
Aha, sa novopisom su se neke stvari pogubile, a pridodale nove-iskuliraj, al si se zabagovao, 'gajbi sam, vidimo se na fejsu 'rcko No no. Pozdrav

Dusan79
krcko je napisao:
Aha, sa novopisom su se neke stvari pogubile, a pridodale nove-iskuliraj, al si se zabagovao, 'gajbi sam, vidimo se na fejsu 'rcko No no. Pozdrav

Krle, nema to veze sa zargonom!!! Pravopis je pravopis, a ovo sto ti pricas je razlika izmedju knjizevnog jezika i zargona. Thumb up

krcko
Dule, brate, ovo iznad je samo ala Thumb up. Pozdrav

Dusan79
krcko je napisao:
Dule, brate, ovo iznad je samo ala Thumb up. Pozdrav

Krle, tebra, nisam ni mislio nista lose. Thumb up

daweed
Dule mojne tura znaci uzvika... GrinGrinGrin Pomisliće neko da viče...GrinBeerThumb up

http://daweedaqua.tk
Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,552 jedinstvenih poseta