14.06.2026 06:06
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Prihrana
 Print Thread
pepeo kako?
cautnenad
Negde sam procitao da se moze dodavati neki rastvor,ili tako nesto, od pepela od drveta.Moze nesto o tome,kako se pravi,koliko se sipa u akvarijum i sl.

zander
Pepeo se poslednji put spominjao u ovoj temi.
Edit: promenio sam reč "zadnji" u reč "poslednji". zadnji je samo poslednji pozdrav. Izvinjavam se za editovanje. Pozdrav
Edited by krcko on 02.01.2011 12:15

Miti
pepeo se mesa sa tresetom i stavlja u podlogu da bi biljci obezbedio bor B

cautnenad
Napravio sam caj pa cu da probam.Zahvaljujem na informacijama.

Shone Pa
Koliko pepela č

Da li je potrebno da se tretira nekako pre nego se stavi u podloguč

Od kog drveta i predpostavljam da mora da se odvoji cist pepeo samo od drveta č

Dajte malo iskustva.

zander
Ja kada sam stavljao, stavljao sam pepeo od bukovine.

Znam od ranije da to radi dosta dobro, ranije sam imao jednu zemlju za cveće, koji i sad ako koristim koristim nju samo, ona u sastavu ima negde oko 60% pepela ali na sastavu ne pise kog pepela...

Druga stvar koju sam probao (a to je ipak nesto skroz drugacije) je dodavanje Bora posebno u vodu, to sam ranije radio sa Bornom kiselinom, sada isprobavam sa Wuxalovim Borom...

Mogao bi Branimir opet da postavi onaj link ovde sa onog Ruskog sajta
Edited by zander on 02.01.2011 22:55

branimir ok
Evo linka i OVDE
Blo bi dobo posto je vec otvorena takva tema da se nadje jo po neki link .Beer
Edited by branimir ok on 02.01.2011 23:11

srda
Nadam se da ce ova tabela biti od koristi.
srda attached the following image:
1_253.jpg

biobiofizicar
Sta su vrednosti u tabelič
Procenti, mg, ili nesto trece.

Sta god da su interesantna su mi ova suncokretove stabla i duvan.
Naravno pepeo od cigara ne dolazi u obzir zbog aditiva, a interesantno bi bilo znati sta je i ostatak u suvom sadrzaju pepela...

Generalno negde sam citao da je pepeo od jednogodisnjih i dvogodisnjih zeljastih biljaka (suva trava, aa) hranjiviji od pepela spaljene drevesine (sto i ukazuje ova tabela)

srda
Ovu tabelu sam nasao u nekom casopisu,u propratnom tekstu kao i u tabeli nije navedeno u kojim jedinicama su izrazene vrednosti.

deki_pfc
Ja bih rekao da su u pitanju procenti

daweed
Sada sam na nekom sajtu naao da pepeo stabla suncokreta sadri 25 do 35% Kalijuma, to se poklapa sa tabelom...
A evo i jo nečega...

"Pepeo od sagorelog suncokretova stabla moe da poslui za
proizvodnju potae ili za đubrenje. U njemu je oko 36% K2O i oko 4% P2O5."
Edited by daweed on 08.01.2011 22:02

http://daweedaqua.tk
Dusan79
Pepeo ili ti neorganska materija, koja ostaje nakon spaljivanja biljnog tkiva, da li drveta ili zeljastog, varira u zavisnosti od boniteta zemljista na kojem je rasla. Podaci ,odnosno cifre su procenti od 100% pepela. Beer

EDIT: Podaci iz tabele su % od pepela.
Edited by Dusan79 on 08.01.2011 22:17

zander
Zanimljivo bi bilo su pored tih kultura koje imaju visoke sadrzaje kalijuma (4 poslednje kulture sa slike), napisali i sadrzaje bakra ili cinka.

Nisam 100% siguran, ali mislim da bi bar bakar u tim kulturama trebao da bude na visokom nivou, mnogo visem nego u pepelu, hrasta bukve ili graba ili nekog drugog drveta, mozda, jer obicno se desava da suncokret i slicne kulture pate od nedostatka bakra i cesto ga je potrebno dodavati, tj djubriti sa njim, jer ima vecu potrbu za istim i jako je osetljiv na njegov nedostatak... Kukuruz npr sa cinkom, a psenica, ovas i suncokret sa bakrom...

Kazem cisto da neko ne bi olako shvatio da je ovo sto stoji dole u tabeli bolje od onog gore...
Edited by zander on 08.01.2011 22:20

Dusan79
Tacno tako, taj procenat mikro i makro elemenata znatno manje varira kod drvenastih vrsta koje rastu u sumi i ne djubre se nego kod gajenih kultura koje se djubre. Beer

biobiofizicar
Apsolutno se slazemo da nista iz prirode sto je proslo kroz ljudsku obradu (intezivnu poljoprivrednu proizvodnju) ne bi trebalo gurati u akvarijum. To smo davno rekli i za korenje vinove loze iz kultivisanih vinograda. A gde su pesticidi, herbicidi,...
Ipakostaje cinjenica da je generalno pepeo zeljastih biljaka znatno bogatiji sa mikro i makro od pepela drvenastih biljaka.

Verovatno je bolje i hranjivije spaliti komijsku zaputenu livadu i odatle uzeti pepeo nego mu zbog par aka pepela spaliti celu umu... Grin

Dusan79
Kakvo crno spaljivanje livada i suma. Sada je sezona grejanja, pa lepo ko ima komsiluk koji se greje na drva, zamoli ih za jedno kilo dva pepela i milina. Ko nema u komsiluku ,nek svrati na zvezdaru, ovde kod mene svaka druga kuca se greje na drva. Thumb up

zander
Nisam mislio samo zbog djubrenja tih kultura, nego zato sto stvarno imaju afinitet prema vecem usvajanju bakra ili cinka. I na kraju po vecem procentu u pepelu...
U zemljistima ga ima pa ga ima, koliko je dostupan nekim vrstama zavisi od mnogo faktora, ali je cinjenica da ce ga u suvoj materiji (na bakar mislim) uvek biti vise u tim kulturama nego u nekim drugim

Miti
Za borbu sa algama za vrtna jezerca preporucuju jednu supenu kasiku pepela na 1000l vode,

darko
Moja kuca se greje na drvaSmile Ja pepeo cuvam i bacam u kompostnik gde ga mesam sa trulim vocem,liscem,travom....to tako stoji dugo, s vremena na vreme se to sve malo "promesa". Kada se sve to proseje dobija se lep treset koji stavljamo oko vocki u dvoristu radi boljeg rasta istih.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,300 jedinstvenih poseta