Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
· juwel rio 240 [346]
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: STANOVNICI BILJNIH AKVARIJUMA » Ribe
 Print Thread
Ribe u aquascapingu
Arcus
Zadnja 3 meseca nisam bio pri kompijuteru i akvarijumu a dosta se toga izdeavalo. Dolo je vreme da poguram malo scape, ubacim ribe i spremim neto za neko takmičenje ako Bog da Thumb up.
Akvarijum se ciklira već 4 meseca i dolo je vreme da ubacim jedno veće jato riba. Za sada su tamo samo kozice (međusobno ukrtene Malaya i Ghost) i dva-tri mala ancitrusa.
Ove ribe su moji favoriti:
1.Paracheirodon axelrodi - vizualno mi se najvie sviđa.
2. Hemigrammus rhodostomus - ove sam ribe imao jedno vreme i bio sam oduevljen jatnim plivanjem koje sam satima gledao.
3. Harlequin rasbora - u prvom akvarijumu sam ih imao i bile su prekrasne bakrene boje. Mogućnost jako jeftinog nabavljanja ove ribe.
4. Microrasbora sp. "Galaxy" - videh je kod Zandera! Prekrasna.
5. Rasbora espei - jedan prijatelj ih planira kupiti pa bih mogao s njim naručiti. Fino izgledaju.

Mnogo je lepe videti na fotografiji jato malih ribica koje plivaju kao "po pagi" (npr. na slici u attachmentu).
Da li ima velikog utecaja izbor ribe pri takmičenjima (osim u biotopima naravno)č Koje su najzastupljenije ribe npr. u prvih 10 akvarijuma sa zadnjeg takmičenjač Otvaram ovu temu da prokomentariemo malo izbore riba u aquascapingu. Ponekad mi se čini banalno ili stvar ličnog ukusa koje ribe imati ali mislim da ribe daju scapeu onaj final touch. Meni su uduvek dobro izgledale crvene neonke među papratima i mahovinom i rasbore u dutchu (...ili je to stvar navike).
Neznam, moda greim i pravim od muve magarca Grin
Arcus attached the following image:
625.jpg

zander
Dobra tema i ovo je dobro pitanje:
Koje su najzastupljenije ribe npr. u prvih 10 akvarijuma sa zadnjeg takmičenjač

Voleo bi neko da da odgovor ko je mozda pratio poslednjih nekoliko takmicenja.
Padalo mi je nekoliko puta na pamet da pretrazim te podatke ali nisam...

Poslednja riba za kojom 'sam se okrenuo' i koja mi je zanimljiva za neke Nature postavke (bar mi tako deluje) je bila Hyphessobrycon amandae. To sam skoro nabavio, ne drzi se stalno u jatu ali se jako brzo grupise i mogao bi se dobiti efekat lepog jata kao na ovoj slici sto si postavio.
Od ovih koje si nabrojao sam planirao isto nabaviti Rasboru espei, od Hemigrammusa sam imao i jako bio zadovoljan izgledom i ponasanjem ali sa H.Bleheri. Sa ponasanjem Mikrorazbore u biljnom i nisam nesto preterano zadovoljan iako je riba jako lepa, pastrmka Wink

Za neki malo duzi akvarijum bi obavezno voleo da probam Congo tetru (Phenacogrammus Interruptus) iako je malo veca.
O izboru riba jako malo razmisljam i kada dodje vreme da odaberm nemam skoro nikakvu ideju.

Dobra tema Thumb up

Arcus
zander je napisao:
Sa ponasanjem Mikrorazbore u biljnom i nisam nesto preterano zadovoljan iako je riba jako lepa, pastrmka Wink

ta to značič Sakrivaju se previe i teko ih je uočitič
to se tiče jatnog plivanja mislim da su Hemigrammusi nenadmaivi mada ne daju ba najbolji kontrast bilju (kao neonke ili rasbore).
Evo fotke jedne od mojih rasbora. Jednostavna riba za dranje, moe se povoljno naći kod uzgajivača jer ih ih mnogi mreste već dugi niz godina a dobro izgleda,mada je pomalo dosadna riba jer su je mnogi imali i često je viđana u biljnim akvarijumima.
Sada su na aquascapersku scenu dole neke egzotičnije ribe tipa Paracheirodon Simulans npr Cliff Hui. Sviđa mi se ova riba,ali samo kada se gleda iz daljine, iz blizine i nije neto Link.
Arcus attached the following image:
ras.jpg

kojot
Ja ostajem pri kombinaciji Hemmigramusa i Kraljevskih, jer kada kraljevskih ima manje pocnu da se ponasaju kao Hemmigramusi i plivaju zajedno u jatu, tada imas i taj efekat jata i kontrast boja sto je stvarno lepo i carobno za gledati.

Takodje bih voleo i espei razbore da vidim uskoro u svom stanu ( ono da svrate na kafu i rakiju)Grin

krcko
Hyphessobrycon Sweglesi. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
zander
@Arcus, (za Mikrorazbore) mislim malo se vise sakrivaju i provode vreme pri dnu akvarijuma, vole da se zavlace, ma sve je to ok, nego nema jatnog plivanja kod njih kao kod ovih drugih, to sam mislio.
Hyphessobrycon Sweglesi Thumb up

Aquamaniac
Evo jedne teme sa Lazinog sajta koja bi mogla da doprinese ovoj. TEMA

Gledajuci na brzinu slike sa IAPLC-a,AGE,ASE i ostalih takmicenja,najzastupljenije ribice su upravo Paracheirodon axelrodi,Harlequin rasbora/Rasbora espei i Hemigrammus rhodostomus. Na proslogodisnjem IAPLC-u se Rasbora nalazi u 4 aq koji su medju prvih deset.
Kako sam primetio,Rasbore se uglavnom koriste za neki Nature fazon aq,za Iwagumi su najzastupljenije Paracheirodon axelrodi,a za biljne mogu doci sve u obzir,pa cak i gupike Grin.

Imao sam priliku da drzim sve tri ribice u aq,pa ako bih ih svrstao po tome koje plivaju u jatu posle dugo vremena od njihovog ubacivanja,onda bi to ovako izgledalo:Hemigrammus rhodostomus,Harlequin rasbora i Paracheirodon axelrodi. Sve zajedno su mi "popunjavale" ceo aq,Hemigrammus rhodostomus su plivale u donjem sloju,Paracheirodon axelrodi u srednjem i Harlequin rasbora u gornjem. Hemigrammus rhodostomus su se drzali jata i kada se broj komada sveo na tri,pa su me time "kupile". Ipak,veran sam Paracheirodon axelrodi zbog kontrasta koje prave prolazeci pored biljaka,ali samo u vecem jatu,jer se u manjem brzo rasformiraju.
Od skoro su mi zapele za oko Paracheirodon simulans i Nannostomus marginatus,ali ako bih se rukovodio proverenim stvarima,onda mi se svidja kojotova kombinacija Thumb up.

Miti
evo ja sam malo prepisao iz knjige aquarium plant paradise koje ribe Amano koristi u svojim aquariumima
inpaichthys kerri
nematobrycon lacortei
nematobrycon palmeri
nannosomus espei
nannostomus marginatus
megalamphodus sweglesi
megalamphodus roseu
Paracheirodon axelrodi
Paracheirodon inesi
thayeria obliqua
thayeria boehlkei
carnegiella marthae
gasteroplecus sternica
Hemigrammus rhodostomus
Hemigrammus rrodwayi var armstron
Hemigrammus amandae
Hemigrammus bleheri
Hemigrammus ulreyi
Hemigrammus erythrozonus
Hemigrammus hyanuary
hyphessobrycon scholzei
thoracocharax securis

i naravno nezaobilazni
otocinclus sp

isnogood
@Arcus, (za Mikrorazbore) mislim malo se vise sakrivaju i provode vreme pri dnu akvarijuma, vole da se zavlace, ma sve je to ok, nego nema jatnog plivanja kod njih kao kod ovih drugih, to sam mislio.

Kod mene ih ima svuda po akvarijumu ali nikako u jatu. Zapravo skupe se u jato, i to uz zadnje staklo, samo kad se prepadnu.

ZoSo
Meni ni ove nisu loe , znaju se lepo i sa razborama ujatiti ....
ZoSo attached the following image:
tanitisi_3.jpg

kojot
Da albonubiensi su super stalno se nesto jure i sire peraja,odlicna riba za posmatrati.

paleoglodit
ZoSo je napisao:
Meni ni ove nisu loe , znaju se lepo i sa razborama ujatiti ....

Super su te ribe a i bas su zahvalne. Dobro si ih ukebaoThumb up

kojot
Zadnjih sat vremena sam okinuo 100 fotki Hemmigramusa i nijedna nevalja Through wall

Arcus
kojot je napisao:
Zadnjih sat vremena sam okinuo 100 fotki Hemmigramusa i nijedna nevalja Through wall

Prebrze ribe,ač
Kako se meni čini,paće rodostomusi... Neznam jo, pregovaram sa shopovima da mi daju povoljnu cenu na količinu. Thumb up
Jako mi se sviđaju i Hyphessobrycon Sweglesi. Koja je cena ove ribe u Srbiji a koje rodostomusač

paleoglodit
kojot je napisao:

One su izuzetno za..ebane za fotkanje. Ne samo zbog brzine vec i zbog te polu-providne boje.

E a koje su ove http://www.pbase..../109148326
Edited by paleoglodit on 25.09.2010 23:04

Thalassoma
Arcus je napisao:
Koja je cena ove ribe u Srbiji a koje rodostomusač

Rodostomusi su ovde izmedju 130 do 200 dinara. Ja sam prosle nedelje uzeo 8 komada ali je bila losa "tura' pa mi je 4 komada uginulo. Ostatak je za sada dobro.

www.njivice.co.rs
Arcus
Thalassoma je napisao:
Arcus je napisao:
Koja je cena ove ribe u Srbiji a koje rodostomusač

Rodostomusi su ovde izmedju 130 do 200 dinara. Ja sam prosle nedelje uzeo 8 komada ali je bila losa "tura' pa mi je 4 komada uginulo. Ostatak je za sada dobro.

A koliko je Hyphessobrycon Sweglesič Ova ribica je stvarno prekrasna. Ako ju neko ima u akvarijumu neka napravi par fotki pa doda u temu, idalje se lomim... Grin

kojot
Koja je razlika izmedju Serpe i Swaglesi č
Serpe sam imao i one su dobre i vrlo izdrzljive, mogu celu noc da zive napolju na 7'C, ostale ne mogu Through wallGrin

krcko
Nije zastupljena u prodaji, bar je nigde u Beogradu nisam video u radnjama. Cena Ti onda nita ne znači, poto znam samo cenu kod uvoznika. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
oknar
Da li ima neko iskustava sa rodostomusima u smislu da li diraju biljkeč Negde sam procitao da je neko imao problema ali bih voleo da cujem jos neko iskustvo.
Edited by oknar on 27.09.2010 19:23

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com