14.06.2026 04:53
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Ostale akvarističke teme
 Print Thread
Cirkulacije vode u biljnom akvarijumu
zander
Tema u kojoj sam započeo ovu priču se nalazi ovde ali da ne bi previe ili u offtopic otvaram ovu temu...

Ova tematika o protoku vode zahteva jo mnoge dodatne stvari koje bi trebali spomenuti kao na primer tvrdoću vode i njen pH, a i vrste biljaka koje elimo u naim akvarijumima.

Ja sam miljenja da velikoj većini akvarijumskih biljaka pogoduje mali protok vode u akvarijumu a ako bi dao neku smernicu o kojim se to biljkama radi rekao bi ovako, sve one biljke koje mogu da rastu emerzno i koje se u svom stanitu preteno oslanjaju na hranu preko korena... A to je veliki broj biljaka, mada i one koje ne pripadaju tom skupu lepo rastu na slabijem protoku vode...
Moda u celom ovom skupu treba izostaviti neke biljke, o tome drugom prilikom jer ne mogu da navedem koju su to biljke (tj ne znam).

Treba uzeti u obzir onu stvar, o čemu je pisano u online magazinu, da koren biljke pokuava zakiseliti prostor oko korena kako bi usvojio minerale iz podloge
U kakvoj god da je vodi biljka će korenom pokuati "da zakiseli" prostor oko korena da bi usvojila hranljive materije iz neposredne blizine, te stvari se odvijaju jako sporo. Sporije ukoliko je voda tvrda i bazna, sporije a i mnogo tee ukoliko takva tvrda voda ometa i ispira organske kiseline koje koren isputa, ali sve zavisi od vrste biljke.
Ustanovljeno je da te organske kiseline mogu delovati kao helati.

Znači, drugačije rečeno biljka isputa organske kiseline koje mogu da helatiziraju minerale iz okoline korena i tako ih ugradi u sebe. Drugačije i lepe rečeno: Helatori mogu izvući katjone iz kristalne reetke minerala i učiniti ih pristupačnim biljkama. U većem pH i kH to se odvija sporije i za mnoge biljke tee, voda sa povećanjem protoka i kroz podlogu negativno deluje i lako odnosi ono to biljka korenom luči...

Kod meke i kiselije vode ovaj proces moe lake da se odigra pa u takvim akvarijumima moe da prođe i neto veća cirkulacija. Voda kako god se kretala po akvarijumu kreće se i kroz podlogu, moda i neprimetno za oko ali se kreće i to je dobra stvar, nasuprot ovome to ja pričam, zbog nekih drugih stvari...
Moda bi neko pomislio da je reenje sitnija granulacija podloge, ali to dovodi onda do drugih problema...

Sve ovo i ono to je kod Octopusa u online magazin pisano o mineralnoj ishrani bilja, podlozi, CEC-u, Redoks potencijalu i Gvođu u akvarijumu, moe da se povata između redova a jo bolje ako se isproba u svojim akvarijumima...

Eto čisto da započnem temu... Wink
Beer

Radmanovac
zander je napisao:
sve one biljke koje mogu da rastu emerzno i koje se u svom stanitu preteno oslanjaju na hranu preko korena... A to je veliki broj biljaka, mada i one koje ne pripadaju tom skupu lepo rastu na slabijem protoku vode...

Biljke usvajaju CO2 kroz list, te bilje koje raste na suvom usvaja CO2 iz vazduha koji je gasovit, dok bilje koje raste pod vodom CO2 usvaja iz vode koja je tečna.
Razlika u pokretljivosti molekula u gasovitoj i tečnoj fazi nije za poređenje.
Izvinjavam se ako je komentar van konteksta, ali rekoh da ubacim i CO2 u priču.

zander
Ok, ja nisam ubacivao CO2 u ovu priču, eto sad i te stavke... Da li misli da je potrebno neto vie od 5Xvolumena ili je moda i 1Xvolumena dovoljno da bi CO2 stigao do biljkeč

Nikad mi jo CO2 nije zafalilo sa slabijim protokom, čak DropCheker ne mora ni da bude u utom pa zato pitam, a znam da sa većim protokom ljudi mnogo tee teluju CO2 i imaju problema obično i sa tim, pored svega onoga to sam u predhodnom postu naveo...

krcko
Tema bi trebalo da Nas uputi na lična zapaanja i iskustvač Ovo je ptanje.
Preporuke tretiraju dva vida filtracije: open&closed system.
Zatvoreni sistem podrazumeva filtraciju tipa kanister i taj bi trebalo biti tih 5x. Otvoreni sistem Wet-dry, jednostavnije, prelivni-3x. Ovo je neki zaključak timova koji se bave proizvodnjom.
Po meni, vaan detalj je i kako smo namestili da voda cirkulie. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
Marko_Smed
E, i o ovome da se kaze koja! Bravo gazda! Thumb up
Ja sam nakon skupa u ns-u podstaknut pricom,naravno,Zandera,drasticno smanjio protok (na jedvite jade,jbg akvarijum samo 16l,a nigde ne mogu da nadjem hang on atman 0100) i... dobio alge! Shock Tako da nemojte da slusate Zandera! Grin
Sala mala,ono sto hocu da kazem je da svako ko uradi ovako kao ja,znaci da smanju protok sa recimo 10 na recimo 2 zapremine akvarijuma SMANJI i intenzitet djubrenja i obavezno CO2. Za CO2 kapiram,ali jos mi nije jasno zasto biljkama u ovakvim uslovima treba i manje nutrijenata.Pa ako moze koja i na ovo,cisto da nam bude jasno.
Pozdrav! Beer

zander
U malim akvarijumima je tesko namestati protok da bude na taj fazon koji ja spominjem, ali zato znam da neki članovi ovde ba zbog toga odrađuju male biljne akvarijume gotovo bez ikakvog protoka i filtracije... Slabije piu po forumu... Wink
Po meni, vaan detalj je i kako smo namestili da voda cirkulie. Pozdrav

Ovo to kae čika Krcko kao i da sam sam rekao Thumb up Zato hangon malog protoka moe da bude skroz pogrean izbor jer vodu ne pokreće na odgovarajući način... naročito u malim akvarijumima..
Edited by zander on 14.07.2010 14:58

branimir ok
Ovde mora da se pocne od samog pocetka. Cinjenica je da u prirodi bilje tj. vecina bilja koje mi cuvamo po nasim akvariumima raste po raznim barama mocvarama itd gde protoka vode skoro i da nema ili je vrlo slab ali su zato koncetracije co2 vece u ovakvim vodama . Upravu je Radmanovac za co2 mora se i on ubaciti u pricu .
Imam dva akvariuma sa cirka 50l vode . U njima je filtrcija sunjdjer filter na vazdusnoj pumpi koji radi 12h dnevno. Dobro su ubiljeni i primetio sam da u njima bilje daje lepse boje nego u akvariumima sa vecim protokom. Rasveta je svuda ista .Problema sa algom ima ali manjih zbog neredovne zamene vode .Co2 normalno radi.
Ovi rezultati su i u mojoj temi
http://www.mojbil...ad_id=1060

Marko_Smed
zander je napisao:
ali zato znam da neki članovi ovde ba zbog toga odrađuju male biljne akvarijume gotovo bez ikakvog protoka i filtracije... Slabije piu po forumu... Wink

... i ribe bez problema zive u takvim uslovimač

zander
Verovatno da Ne, ali to su bas neki ekstremni primeri koje sam naveo...

edit: Evo da dodam i podsetim opet na temu Emerzan uzgoj bilja na balkonu

Pogledajte prvih par slika, biljka je stajala u posudi u kojoj se voda ne kreće.

Mnoge biljke ako ste probali emerzno da ih gajite pa čak i u čistoj inertnoj podlozi mogu da rastu bez ikakvog đubrenja, ali samo da se radi o podlozi koja je konstantno mirna, uz par zamena vode mesečno to obično sve lepo funkcionie.

A u akvarijumuč Mnoge biljke znaju da iznerviraju jer neće da rastu. Zatoč Moete da povećavate CO2 koliko hoćete i nita...
Opet ću ponoviti moje miljenje iz prvog posta: organske kiseline i sve ono to koren luči kako bi biljka uzela hranu biva odneeno protokom vode. Kada se to ne deava u toj meri biljka ima ansu da pravilno raste a tada alge imaju jako male anse.

Sistemi đubrenja u takvim načinima ne treba da budu u preterivanju, nego je dovoljno samo da su prisutni, to jo manje pogoduje algama. CO2 u takvim sistemima ne mora da bude naj naj naj preciznije podeen i za takve sisteme je dovoljan mali stakleni difuzor pa i za veće akvarijume...
Edited by zander on 14.07.2010 16:56

branimir ok
Sto posto te podrzavam zender u svemu sto si rekao svaka ti je na mestu ,samo sto smo izgleda u debeloj manjiniBeer

kojot
Branimir pomenu a ja cu da se nastavim.

Vecina pravih Hydrophyta koje su kultivisane u nasim akvarijumima zivi u sporotekucim ili stajacim vodama.

Pogledajmo za primer neku brdsku reku koja lagano tece kreoz svoje okuke bistra i okupana u suncu, dolazimo pogledom do brzaka gde voda prelece preko steka i sta vidimo na tim stenama- Zelenu algu kako se leluja i ocajnicki trudi da se tu i zadrzi.Naravno u tome i uspeva.
Zatim malo ispod, krivina, duboki vir nad koji se nadvila suva vrba i uz obale vira gomila biljaka...

ObjasnjenječWink

silwert
biljkama u aq nije potreban neki veliki protok vode bitno je samo da voda nekuda tece, samim tim pokretanjem vode nece se sprati zastitni sloj oko samog korena biljke koje je biljka stvorila

dovoljna cirkulacija bi bila da se desava samo u srednjem sloju aq, samom cirkulacijom u srednjem delu bi doslo do pokretanja celog aq i obogacivanje sa gasom i djubrivom koje bi se pokretalo sa dna

ta cirkulacija ne bi trebala da bude preterana kao u potocima vec jednostavno da se samo nesto pokrece vodu, dovoljno bi bilo da oni koji imaju kanistere sprej bar puste isopd povrsine vode i voda ce dobiti stalnu cirkulaciju i to posebno nocu kada bi biljke trebale da dobijaju O2

Aquamaniac
Ovi video snimci su me zacudili kada sam ih odgledao prvi put,te smatram da bi trebali da nadju mesto u ovoj temi,jer govore u prilog (jake)cirkulacije,a sa druge strane,svi znamo kakve akvarijume pravi saintly... Ne stajem ni na jednu stranu,niti jake,niti slabe cirkulacije...
Video1
Video2

krcko
Ovi snimci su isti efekat koji imam u svojim akvarijumima, poto je outflow na santimetar-dva ispod povrine vode i usmeren ka povrini. Nije to tako jak protok. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
Radmanovac
Čik neka neko postigne ovoliki protok vode kroz akvarijum.

http://www.youtub...3wv1rT7ZtY

Za one kojima matematika ide slabije, ovde je protok reda veličine 30 000 zapremina na sat.

A mi pričamo da li je bolje 2 zapremine ili 5 zapremina po satu.

Aquamaniac
krcko je napisao:
poto je outflow na santimetar-dva ispod povrine vode i usmeren ka povrini. Nije to tako jak protok.

Mislim da je bas jak protok,ne samo na povrsini. Pogledajte samo kako se talasaju biljke koje su na samom dnu...na oba snimka se to jasno vidi.

zander
Mislim da je 2X i 5X u za kretenja vode u akvarijumu jaaako velika razlika, spomenuo sam da ne samo vezano za brojke i matematiku postoje bolji i loiji načini kretanja vode kroz akvarijum. To je i Krcko spomenuo.
Ali mi ne pričamo samo o tom opsegu od 2 do 5 nego od 1 do 10X pa i vie... Koliko se obično preporučuje po internetu, to si verovatno čitao.

Verovao ili ne jedno obično okretanje sprej bara na kontra stranu prema staklu npr moe da napravi mnogo bolji pomak u rastu biljaka...
Jedna motorna glava koja recimo rastura CO2 moe da ima mnogo bolji efekat ako stoji skroz do same povrine vode nego ako stoji skroz na dnu (al zato to kad eto tad ima logično i manje CO2čWink...
Itd

Znači nije samo matematika u pitanju...

Miti
ja krecem od pocetka
Prvo sta podrazumevamo pod protok sta pod cirkulaciju ili je to isto.
Za mene je protok koliko puta kroz filter prodje zapremina aq, a pod cirkulacijom podrazumevam kretanje vode unutar aq.filtracija (protok) treba da bude dobra zbog gomile stvari da nesirim, a cirkulacija taman tolika da se voda krece da se neprave "mrtve tacke" . Mozda gresim, ali bih da cujem vasa misljenja u vezi ovih pojmova.

branimir ok
Radmanovac je napisao:
Čik neka neko postigne ovoliki protok vode kroz akvarijum.

http://www.youtub...3wv1rT7ZtY

Za one kojima matematika ide slabije, ovde je protok reda veličine 30 000 zapremina na sat.

A mi pričamo da li je bolje 2 zapremine ili 5 zapremina po satu.

Da si pogledao malo nize video bi da ova cripta zivi mnogo srecnije od one na brzaku koja je sve oglodjana
http://www.youtub...re=related

zander
Miti tako isto podrazumevam i ja al izvinjavam se jer sam spominjao dva termina, jer obično sa većim protokom dobijamo i veću cirkulaciju vode pa sam te dve stvari spojio u jednu... Wink

filtracija (protok) treba da bude dobra zbog gomile stvari da nesirim, a cirkulacija taman tolika da se voda krece da se neprave "mrtve tacke"

Thumb up

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,469,896 jedinstvenih poseta