Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
· juwel rio 240 [346]
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Duet
biobiofizicar
Tako nekako - kosilica ili krave da pasu...Wink

Dok si dlanom od dlan i uz malo manjka vremena u predhodnih mesec i kusur akvarijumi su ponovo podivljali, pa je ovih dana doslo vreme za prolecno generalno sredjivanje.

Izgledalo je kao na slici uz emerzno puzanje biljaka uz filter, a onda je krenulo i kupusanje po fazama.
biobiofizicar attached the following images:
tumb.jpg waba1a.jpg

Goxx
a da pređe na tamnu stranu, međ' spororastuće... Smile

biobiofizicar
Ma stalno ja balansiram u zoni sumraka. Najčeće je to kombinacija spororastućih i tek nekoliko invazivno brzorastućih vrsta biljaka. Ove spororastuće zajedno sa hardom čine kičmu postavke, a brzorastuće su tu da brzinski popunjavaju rupe u postavci. Jo ako su brzorastuće one koje čak ne moraju ni da se sade, a dovoljno im je hrane iz vodene kolone to mi savreno igra...
A i te spororastuće - ko ih tako i nazva... Pa i anubije i kripte svakih par meseci dupliraju svoju biljnu masu. Na viegodinjoj vremenskoj skali trajanja mojih akvarijuma i to mi je prebrz tempo...Grin

Poto sam sve raskupusao onda sam gomilu počupanog kupusa i vratio nazad. Ipak ovom prilikom malo sam čačnuo i hard, pa je najveći panj iz levog akvarijuma, prepun bolbitisa, mikrozoruma i sa jednim grande ehinodorusom preskočio u desni akvarijum.
Hteo sam malo da otvorim postavku u struku i dobijem vie svetla napred desno da se malo igram sa niskim biljčicama i travicama.
Naravno, poto sam je ogolio, naknadno sam morao da napakujem i desnu stranu centralnog buna.

Vie-manje sve to sada izgleda kao na donjim fotkama.
Desni sam zamračio, a levi prozračio...Wink
Beer
dsc06276aa.jpg dsc06270aa.jpg dsc06269aa.jpg dsc06266aa.jpg dsc06267aa.jpg

Edited by biobiofizicar on 02.04.2014 18:40

redzinald
Mnogo mi se dopada kako se bilje izmesalo. Opasno izgledaju akvarijumi ...Beer

biobiofizicar
7 do 10 dana je period posle koga makaze obavezno moraju da rade u Tasi.
Posle gornje slike su radile, a evo opet stiglo vreme za njih...
biobiofizicar attached the following image:
dsc06345a1.jpg

deanjmi
Prelepo svaki put izgleda prava dzunglica uredna ali ima tu viska za neke nove postavke....Wink

branimir ok
LepoThumb up Vidim da uzivas u ovim postavkama i ne planiras neko rasturanje ili se varam Cool

biobiofizicar
Od kako me je prola aquascapersko-takmičarska kljoc, kljoc manija, ja to teram polako i sa gutom.... to da rasturam neto to je stabilno i na oko lepo u prostoru u kome se nalazi. I ovako ima dovoljno posla oko ovih akvarijuma, a i sam rast biljaka i povremeno lagano tumbanje u toku redovnih mesečnih sredjivanja daju dovoljno dinamike prizoru, tako da nije dosadan i konstantno isti.
Uz to sada i nije neko vreme za podvodne batice, a i dolazi leto - vie sam okrenut skejpiranju kosilicom i motornom testerom na placu... Novembar-Mart je moje glavno vreme za akvarističke igrarije.
Ako poelim neto novo uvek mogu da skoknem do garae po neko od stakala, koje tamo čuči, i po kilo - dva harda, a biljaka u ovim mojim staklenim mrcinama, fala bogu, ima dovoljno da napunim i tonu zastakljene vode... Wink
Beer

biobiofizicar
Ovi akvarijumi i dalje guraju i pregurali su i leto...
Ovih dana preuredjujem levi (Tasu) po mom oprobanom receptu: akvarijum koji dobro funkcionise nemoj preterano tumbati i previse dizati mulj i uznemiravati podlogu. U smislu preuredjivanja to znaci povadi gomilu rizomskih biljaka napolje i prepakovati i prorediti njihove zbunove, a na ne vise od 1/3 povrsine moze i kopanje po podlozi (to sam odradio u levom cosku). Naravno nabacao sam jos drvenarije unutra koja mi se godinama povlaci po kuci. Ipak komadi su podebeli i ako sam ih pre 15ak dana potopio jos uvek su u plutajucem rezimu, pa moraju da stoje pritisnuti... Tesko ih je uglavljivati i pritiskati posto moram da pazim i na biljke i delove stare postavke koji ce figurirati i u novoj...
To me malo koci da brze nastavim sa radovima, ali evo jedna fotka iz radne faze na kojoj se da naslutiti buduci izgled...
170920141355aa.jpg

HORUS
ApplauseApplauseApplause Panj je odlično osveio postavku.

biobiofizicar
SKinuo sam vecinu kamenja koje je pritiskalo i rasporedio rizomske zbunove nazad.
Ima jos da se radi, ali polako dobija zeljeni oblik...
210920141364aa.jpg

vorens
od dzunglice se transformisa u skejp..imamo i belu fokusnu tackicu haha..salu na stranu svidja mi se kako se grane i panjevi uklopili sa biljkama..sta ces sa desnim zadnjim coskom?

biobiofizicar
Sa zadnjim desnim coskom nemere se nista posto je tu filter zamaskiran kamenjem i anubijama. Tackica je od blica, posto sam ovu fotku puknuo mobilnim u toku radova - radna fotka tek da vidim na sta lici. Slab blic - mala tackica...Wink Konzola je dignuta na jedno 20cm i gurnuta skroz nazad zbog radova, pa otuda i ovaj efekat bele pozadine, sto mi se cak sta vise i svidja na fotki. Blic je tek malo pomogao da ne bude previse back lighta...

vorens
predpostavio sam da je blic u pitanju..ma to nije nivazno nego sam onako pomenuo..ispalo lepo sa belom pozadinom,kao da je neki beli led efekat u pitanju..lepo si izvukao ovo iz one dzunglice..dobro je kad ti nije volja opala kao meni preko leta za brckanje ruku i zezanje po aq..ja nemam volju ni da umocim ruke..cekam malo hladnije vreme..

Icethunder
biobiofizicar wrote:

SKinuo sam vecinu kamenja koje je pritiskalo i rasporedio rizomske zbunove nazad.
Ima jos da se radi, ali polako dobija zeljeni oblik...

Odlično izgleda hard,sa ovim belim pozadinskim kontrastomThumb up
ta uradi sa ,,adajama,,iz ,,blizanca,,mojbiljniakvarijumonline.org/forum/attachments/img_3877a800.jpg

biobiofizicar
Velika je ubila i pojela sve, pa i zenku u naletu ljubavnog ludila, sve osim sega mega ancija koji je stalno sakriven u granju. Tako da sada samo njih dvoje dele svih 240litara

biobiofizicar
Danas sam malo slikao fotoaparatom.
Evo jedne fotke za pocetakWink
dsc06685aa.jpg

Icethunder
biobiofizicar wrote:

Velika je ubila i pojela sve, pa i zenku u naletu ljubavnog ludila, sve osim sega mega ancija koji je stalno sakriven u granju. Tako da sada samo njih dvoje dele svih 240litara

ta ti je ljubavSmile Sreća tvoja da su ti jo uvek svi prsti na brojuGrin

biobiofizicar
Evo ih oba zajedno u trenutnom stanju. Desni treba malo srediti i prorediti plivajucu drezgu po povrsini. Sada su oba u jako slicnom fazonu i izfledaju kao puno metara i puno litara potpune podvodne divljine...
dsc06687aa.jpg

biobiofizicar
levo-desno
dsc06699aa.jpg dsc06686aa.jpg

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com