Bojim se da je Mandic u pravu. Ali svaka biljka zahteva i malo nege u kojem god planu akvarijuma bila, nemoj da se plasis neuspeha. Svakog to kad tad zvekne.
Ako je tako, kao što rekoh, ne treba mnogo da brineš...
Predlažem ti da posadiš nekoliko željenih vrsta, a neka od njih će se sigurno lepo primiti i raširiti.
Glosso, Elatine hydropiper, HM, HC, Marsilea, Eleocharisi razni... Imaš dosta opcija...
Čak i neke kripte kao što su beckettii petchii i parva jako lepo izgledaju u prednjem planu, a tek kad formiraju ''tepih'' su fantastične. Inače se jako retko viđaju ''tepisi'' ovih biljaka... Ne znam zašto...
Evo kako izgledaju kod mene pelceri obe vrste:
I evo je parva kad krene da formira ''tepih'':
''Tepih'' petchiija je imao kisleon, ali ne znam da li je fotografisao to... Ako jeste, siguran sam da će okačiti fotku.
Tepih petchia? Znam da sam u onom malom honey imao žbuniće tu i tamo, ali tepih... gde sam ja to imao? Mada izvodljivo je i bilo bi jako lepo, samo što biljka raste sporo, jako sporo...
Tepih petchia? Znam da sam u onom malom honey imao žbuniće tu i tamo, ali tepih... gde sam ja to imao? Mada izvodljivo je i bilo bi jako lepo, samo što biljka raste sporo, jako sporo...
Pa ono u plitkoj saksiji, što je završilo kod Joške. To je baš gusto bilo formirano, kao ova parva na mojoj slici.
To je, čini mi se, jedina biljka koja nije zelena, a formira ''tepih''.
Zanimljivo je da u lošijim uslovima raste visoko i žbunasto, a u odličnim uslovima raste nisko i u širinu.
Moram da zloupotrebim ovu temu, i izrazim veliku zahvalnost članu photoivek-u zbog poklona u vidu akvarijuma od 240 litara. Time me je obavezao da opravdam poklon još boljim postavkama u budućnosti. Naravno, poklonom me je obavezao da u budućnosti pomažem ostalim članovima naše velike akvarističke porodice. JOŠ JEDNOM, VELIKO HVALA!!!
Danas su mi stigli pelceri pogostemon helferi-ja, pa ćemo malo da se bavimo baštovanstvom. E, zamislite situaciju...majstori u istoj prostoriji lepe ciglice po zidu, a ja sadim biljčice u svom akvarijumu. LUDILO!
Zasađeni pelceri pogostemon helferi-ja. Mada, nekako mi se čini da im nisam našao pravo mesto. Takođe, iz žbuna pogostemona sam na jedvite jade formirao biljke za sadnju. Neko unutrašnje šesto čulo mi kaže da ova sadnja neće biti uspešna.
daj neku fotku,da ocenimo jesu na pravom mestu...ili ne...
nije neka preterano zahtevna biljka ,ali nikad ne znas kako ce da odreaguje na novu sredinu.ja ga imam trenutno u low light akvarijumu i ne izgleda lose,dok u drugom bolje osvetljenom i bolje djubrenom ,se nije bas najbojle pokazao...
Sutra, dok majstori prave pauzu, ja ću pokušati da opalim neku fotku. Poenta je u tome što sam bio umoran kao pas, i nisam uživao u čeprkanju po akvarijumu. Kada majstori odu moraće da padne jedno prepakivanje.
Evo kako to sada izgleda. Uf, kako me nervira ovaj fotoaparat!!! Ili, ja ne umem da ga podesim. Malo sam pozadinu prepravio u fotošopu, da bi postavka došla do izražaja.
Sta si radio sa fotoaparatom, kao da je fokus na manual pa da nisi dobro fokusirao ili kao da je ekspozicija nesto duza bila pa da si iz ruke fotkao? Probaj jos koji put da uslikas, ako nista namesti sve na automatksi pa probaj tako a aparat ostavi da slika na tajmer pa ga postavi na necemu stabilnom da stoji.
Lep je akvarijum, nema sta. Ali opet moj predlog tj sta bi ja uradio je da postavim neku vislju travku u zadnji plan, Eleocharis, Cypreus, Valisneriu i slicno Meni se svidja ovo oblo kamenje...
Da stavio sam na manualno podešavanje, jer moram da fotografišem bez blica, i još sa varijantom fotografisanjem predmeta iza stakla. U pravu si, fotografisao sam iz ruke. Znaš kako, ljudi traže fotke, a meni rusvaj po kući od majstora. Slažem se da bi lepo došle travčice u zadnjem planu. Jesi li mislio na desni ugao?