Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
· juwel rio 240 [346]
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: AQUASCAPING » Aquascaping
 Print Thread
ADA by Valisnerija
branimir ok
Koliko gori ovo svetlo ne videh da si napisao .I mrsavo mi nesto ovo bilje napreduje koliko hvale ovu podlogu ili gresim Thinking

Biohazard
Koliko cesto si na pocetku mjenjao vodu u toku jedne sedmice? Procitao sam da kod ove podloge treba u toku jedne sedmice 3 puta mjenjati po 50% vode i tako mjesec dana, jer je pravo jaka.

valisnerija
branimir ok wrote:

Koliko gori ovo svetlo ne videh da si napisao .I mrsavo mi nesto ovo bilje napreduje koliko hvale ovu podlogu ili gresim Thinking

PL sijalice 10 sati bez gasenja, MH 3-2-3 u tom vremeskom intervalu.

Biljke i nisu bog zna sta u punom kvalitetu ,ali najbitnije da ne propadaju..

Aquasoil je odlicna podloga bar za mene.ali mislim da je nepotpuna sama,ipak amano stavlja mnogo toga pre i posle nje,u kombinaciji sa raznim predpodlogama i da ne nabrajam sta sve! kako se prvi put susrecem snjom zadovoljan sam!

valisnerija
Biohazard wrote:

Koliko cesto si na pocetku mjenjao vodu u toku jedne sedmice? Procitao sam da kod ove podloge treba u toku jedne sedmice 3 puta mjenjati po 50% vode i tako mjesec dana, jer je pravo jaka.

Mesec dana sam menjao vodu svakog drugog dana po 30-40%,mada sam i sada na 3-4 dana nastavio istu proceduru, posto mi kamenje podize dosta kh.

Neverovotno koliko me je praskasta alga izludela,za 4 dana akvarijum je preplavljen komplet njom,jos uvek vodim bitku s njom,jadan kolega mi je rako da ostavim tako 3-4 nedelja, samo zamena vode i sama ce nestati,ali ja nemam strpljenja,nemogu gledati takav prizor!

Cekam da stigne Seachem. Equilibrium dodatak za RO vodu,odnosno mineralizaciju iste,i narucen nepreradjeni zeolit,tako da cu jednu komoru u kanister filteru napuniiti njime...

Videcemo volim kada sve po malo teze ide,kad bi sve lako bilo,bar meni ne bi imalo tu car!

edison
Sada čitam sve to si napisao. Koliko ti bude početni kh kada sipa RO vodu a koliko pre zamene? Čisto da vidim o kojim se vrednostima radi.
Inače mislim da ima dobar potencijal samo da krenu biljke u punom sjaju. Thumb up

www.mojbiljniakvarijum.org
valisnerija
edison wrote:

Sada čitam sve to si napisao. Koliko ti bude početni kh kada sipa RO vodu a koliko pre zamene? Čisto da vidim o kojim se vrednostima radi.
Inače mislim da ima dobar potencijal samo da krenu biljke u punom sjaju. Thumb up

U akvarijumu pre zamene 3-4 dana Kh bude 7,dodajem cistu RO u pocetku sam je mesao sa pola cesmovace sada vise ne, cesmovaca ima negde oko 13-14 Kh,uglavnom se sve oko toga vrti i najveci problem(definitivno kamen)je u tome,jer su 70% biljaka bas koje traze meksu vodu...

Sada je pitanje da li da povecam prihranu posto je zamena vode cesca,mozda nemaju dovoljno ,jer se sve bazira na prihranjivanju preko vode!

krcko
"...ali sam se plasio odnosno znao da ce mi praviti ovo kamenje problema jer je puno kalcijum karbonata,koje mi strasno podize kh..."
Ovde pominje kalcijum karbonat( CaCO3 ), Krečnjak.
U IIa grupi periodnog sistema elemenata( Mendeljejev ), sastav CaCO3 se slabo rastvara u vodi, ali...sledi citat kada se to deava i uzrok:
" Krečnjak se slabo rastvara u vodi. međutim, ako voda sadri CO2 nastaje:

CaCO3+H2O+CO2Ca(HCO3)2 - kalcijum-hidroksikarbonat koji čini prolaznu tvrdoću vode. "

Produkt koji dobijamo, čini prolaznu tvrdoću vode, sa RO treba da se potpuno eliminie. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
zander
Mesaj tu RO vodu sa cesmovacom, RO voda ti skine sve zivo sto ti je potrebno za rast biljaka a sto imas u cesmovaci.
Sve te biljke koje si ti nabrojao rastu u tvrdoj vodi, sa mekom vodom i vecinom tih biljaka apsolutno nista ne dobijas, ako ne znas sta tacno radis mozes samo da napravis problem, a vec vidim da si zagazio u problem. Tebi je HC pozuteo, novi listovi mu zute... Da nemas te karbonatne stene, UG bi ti do sad mozda vec i propala. Da ne kazem da treba da menjas nesto reci cu "mislim da" treba da menjas nesto, jer ovo "mislim da" nece da valja.
Vreme prolazi a biljke niti rastu niti propadaju, cuvaj se algi. kojih god... Sve jedno

valisnerija
krcko wrote:

"...ali sam se plasio odnosno znao da ce mi praviti ovo kamenje problema jer je puno kalcijum karbonata,koje mi strasno podize kh..."
Ovde pominje kalcijum karbonat( CaCO3 ), Krečnjak.
U IIa grupi periodnog sistema elemenata( Mendeljejev ), sastav CaCO3 se slabo rastvara u vodi, ali...sledi citat kada se to deava i uzrok:
" Krečnjak se slabo rastvara u vodi. međutim, ako voda sadri CO2 nastaje:

CaCO3+H2O+CO2Ca(HCO3)2 - kalcijum-hidroksikarbonat koji čini prolaznu tvrdoću vode. "

Produkt koji dobijamo, čini prolaznu tvrdoću vode, sa RO treba da se potpuno eliminie. Pozdrav

Sve ovo si lepo prepisao od negde,u formuli ti nedostaje znak = da bi bila kompletna!

Kao zavrsenom hemiskom tehnicaru,(davno bese ta srednja skola)moram ici da mi profesori malo bolje objasne,ali nemogu a da se ne nasmejem,u tvom odgovoru da ovo cini samo prolaznu tvrdocu vode....ShockWink

Hemijska jedinjenja kao kalcijum hidrokarbonat Ca(HCO3) " ITEKAKO CINE VODU TVRDOM".

Ovakva jedinjenja imaju labavu molekularnu vezu,sa mekom vodom,odnosno vodom iz RO,kisnicom ili prokuvanom,samo daju nestalnu tvrdocu!!

daweed
Ja u dva akvarijuma imam bukvalno krečnjačke stene... Naravno slabo otopive.... Ipak ljudi u akvarijum stavljaju čak i sigu i nikada nisu imali problema ni sa biljnjim a ni sa ivotinjskim svetom...

Do sada u svom posedu nisam imao biljku kojoj toliko moe da kodi tvrda voda, većina je već prilagođena svakakvim uslovima, pa mislim da je preterano obraćanje panje na tvrdoću kod ljudi koji ne nameravaju da mreste Diskuse totalno bespotrebno...

Akvarijum je odličan i mislim da će biti pun pogodak, samo ako uspe da očuva te biljke... Ipak mislim da treba malo da smanji broj biljnih vrsti, za mene je ona Valisnerija i Althernanthera definitivno bespotrebna u ovoj postavci... GrinBeer Nisam zaboravio Wink blyxu ti aljem sutra... Pozz

http://daweedaqua.tk
valisnerija
zander wrote:

Mesaj tu RO vodu sa cesmovacom, RO voda ti skine sve zivo sto ti je potrebno za rast biljaka a sto imas u cesmovaci.
Sve te biljke koje si ti nabrojao rastu u tvrdoj vodi, sa mekom vodom i vecinom tih biljaka apsolutno nista ne dobijas, ako ne znas sta tacno radis mozes samo da napravis problem, a vec vidim da si zagazio u problem. Tebi je HC pozuteo, novi listovi mu zute... Da nemas te karbonatne stene, UG bi ti do sad mozda vec i propala. Da ne kazem da treba da menjas nesto reci cu "mislim da" treba da menjas nesto, jer ovo "mislim da" nece da valja.
Vreme prolazi a biljke niti rastu niti propadaju, cuvaj se algi. kojih god... Sve jedno

Videcemo za mesanje Ro,mozda i vratim na proces pola pola!

Za biljke mozda i rastu i u mekoj a i u tvrdoj vodi,a i mozda neznam sta radim!

Opet cu se vratiti i mislim daa je problem u kolicini kamena(prevelikoj),u jednom od akvarijuma gde nemam to kamenje sa istim tretmanom vode i svega ostalog bilje veoma lepo izgleda!

U akvarijumima sa ovakvim kamenjem Amano ( nije ni cudo) koristi "softenizer"YouTube Video
,mesavine ko zan kojih smola!

A algice,pa ko ih nema,taj laze....sve jedno!

Djuraa
odlična postavka...veliki potencijal.Thumb up Obzirom koliko si truda (i sredstava) uloio u ovaj poduhvat ne sumnjam da će na kraju ispasti onako kako si zamislio, a nas obradovati jednom lepom zavrnom fotkom.Smile
Manje hemijskih formula i vie strpljenja i to je to!!Grin

valisnerija
Hvala Djuraa druze,nadam se da ce biti jedna lepa fotkica.

Slazem se pustimo da vreme odardi svoje,"hemija"je dosadna stvarGrin

Dajte neki predlog jatnih ribica!!!!!I don't know

valisnerija
daweed wrote:

Akvarijum je odličan i mislim da će biti pun pogodak, samo ako uspe da očuva te biljke... Ipak mislim da treba malo da smanji broj biljnih vrsti, za mene je ona Valisnerija i Althernanthera definitivno bespotrebna u ovoj postavci... GrinBeer Nisam zaboravio Wink blyxu ti aljem sutra... Pozz

Hvala buraz,ma jos uvek vadim i dodajem bilje,neznam definitivno da kazem ta ostaje i kraj,cekm tu Blyxu,a mozes i da navratis na neko kuvano vinceBeer

krcko
Ako Mendeljejev pojma nema, drue moj, moemo da nastavimo polemiku. Pozdrav

zander
Nema potrebe da se ljutis, ili ja tako naslucujem iz tvog odgovora sa znacima uzvika i prema meni i prema drugim clanovima foruma.

Za tvrdocu vode i RO sam ti vec rekao, da si koristio smole skinuo bi ono sto zelis iz vode, ovako si poskidao sve zivo a mnoge stvari opet preko minerala treba da vratis u tu vodu... Voda ti je nestabilna bez karbonatne tvrdoce, odvruo si CO2 i naravno CaCO3 se rastvara. Kada dodje do recimo nekih 5,6,7KH usporice se rastapanje, taman tada ce ti biti vreme za zamenu vode, i tako.
Nema potreba da se ljutis, ako sam uopste dobro shvatio reakciju sa znacima uzvika... Thumb up
Za biljke si video sta ti je napisao Daweed, iza toga stojim i ja Thumb up

valisnerija
zander wrote:

Nema potrebe da se ljutis, ili ja tako naslucujem iz tvog odgovora sa znacima uzvika i prema meni i prema drugim clanovima foruma.

Za tvrdocu vode i RO sam ti vec rekao, da si koristio smole skinuo bi ono sto zelis iz vode, ovako si poskidao sve zivo a mnoge stvari opet preko minerala treba da vratis u tu vodu... Voda ti je nestabilna bez karbonatne tvrdoce, odvruo si CO2 i naravno CaCO3 se rastvara. Kada dodje do recimo nekih 5,6,7KH usporice se rastapanje, taman tada ce ti biti vreme za zamenu vode, i tako.
Nema potreba da se ljutis, ako sam uopste dobro shvatio reakciju sa znacima uzvika... Thumb up

Ma taman posla da se ljutim,i niti imam nameru da se ljutim,mineralizaciju dodajem nekompletnu zasada samo Mg So4,dok nestigne seachem equilibrium,sve to sto je i krcko napisao ja sam mu i na PP ogovorio i rekao da se neljutim,i necu vise da koristim znak uzvikaSmileWinkThumb up

Otprilike znam koji je uzrok i nevolim da se ponavljam,videcemo vreme kako ce pokazati.Thumb up

Tu ste da kritikujete,nadam se i da pomognete.

krcko
Zander te upućuje na pravi put, to se tiče postizanja parametara vode. Sa Reversnom Osmozom sam eksperimentisao skoro godinu dana, dok nisam doao do ciljanog odnosa meanja RO vode i česme. Ono na ta Zander upozorava je da ne sme dozvoliti da karbonatna padne ispod 4, onda ima ludovanje pH i izuzetnu nestabilnost. Inače, samo korićenjem RO vode u maloj posudi sa Sigom, doveo sam tvrdoće skoro na nulu. Radio sam i remineralizaciju sa" KENT marine " RO liquid right, ali to je skupo za moj dep, a dobio sam eljeni efekat samo meanjem sa česmuom, i to radim u prethodnih 5-6 godina, sa vrlo malim kolebanjima parametara( KH 4-5, GH 5-6 i pH 6,8-7,1 u toku dana ). Ovde, da kaem, to je akvarijum sa Discus-ima, i samo zbog njih se pridravam ovakve stabilnosti u akvarijumu. Kao to i Dawee napisa, biljke će rasti, samo im daj ono to trae.
to se naseljavanja ribama tiče, volim da ih vidim u akvarijumu, ovde bi mi leglo jato od 6-7 Ramireza, ili malo kripnijih Mikrogheophagus altispinosus-a, dva para. Pozdrav

Aquamaniac
Vidi se trud koji ulazes u hobi Thumb up.
Izvinjavam se ako gresim,ali,koliko mi se cini,do sada niko nije uspeo da zavrsi akvarijum sa ovom podlogom...verovatno je ona sama po sebi nekompletna,pa tu veliku ulogu igraju i ostali ADA proizvodi,prvenstveno mislim na tecnu prihranu i ko zna sta jos sto je trebalo dodati u podlogu...
Da me ne shvatis pogresno,voleo bih da ti budes prvi koji ce uspeti Wink.
Samo napred Thumb up!

valisnerija
Hvala imenjace,delim misljenje stobom,mislim da je amazonija nekompletna i bez dodatnih stavrcica nije to to...

Ali ako sluzi i ima svoju funciju narednih 3-4 godina,ja sam Presrecan,lakse mi je da kupujem jednu po jednu stavr,nego sve na kupWink

Ne bih voleo da ne zavrsim ovaj scape,ali kako bog da...Thumb up

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com