Koliko cesto si na pocetku mjenjao vodu u toku jedne sedmice? Procitao sam da kod ove podloge treba u toku jedne sedmice 3 puta mjenjati po 50% vode i tako mjesec dana, jer je pravo jaka.
Koliko gori ovo svetlo ne videh da si napisao .I mrsavo mi nesto ovo bilje napreduje koliko hvale ovu podlogu ili gresim
PL sijalice 10 sati bez gasenja, MH 3-2-3 u tom vremeskom intervalu.
Biljke i nisu bog zna sta u punom kvalitetu ,ali najbitnije da ne propadaju..
Aquasoil je odlicna podloga bar za mene.ali mislim da je nepotpuna sama,ipak amano stavlja mnogo toga pre i posle nje,u kombinaciji sa raznim predpodlogama i da ne nabrajam sta sve! kako se prvi put susrecem snjom zadovoljan sam!
Koliko cesto si na pocetku mjenjao vodu u toku jedne sedmice? Procitao sam da kod ove podloge treba u toku jedne sedmice 3 puta mjenjati po 50% vode i tako mjesec dana, jer je pravo jaka.
Mesec dana sam menjao vodu svakog drugog dana po 30-40%,mada sam i sada na 3-4 dana nastavio istu proceduru, posto mi kamenje podize dosta kh.
Neverovotno koliko me je praskasta alga izludela,za 4 dana akvarijum je preplavljen komplet njom,jos uvek vodim bitku s njom,jadan kolega mi je rako da ostavim tako 3-4 nedelja, samo zamena vode i sama ce nestati,ali ja nemam strpljenja,nemogu gledati takav prizor!
Cekam da stigne Seachem. Equilibrium dodatak za RO vodu,odnosno mineralizaciju iste,i narucen nepreradjeni zeolit,tako da cu jednu komoru u kanister filteru napuniiti njime...
Videcemo volim kada sve po malo teze ide,kad bi sve lako bilo,bar meni ne bi imalo tu car!
Sada čitam sve to si napisao. Koliko ti bude početni kh kada sipa RO vodu a koliko pre zamene? Čisto da vidim o kojim se vrednostima radi.
Inače mislim da ima dobar potencijal samo da krenu biljke u punom sjaju.
Sada čitam sve to si napisao. Koliko ti bude početni kh kada sipa RO vodu a koliko pre zamene? Čisto da vidim o kojim se vrednostima radi.
Inače mislim da ima dobar potencijal samo da krenu biljke u punom sjaju.
U akvarijumu pre zamene 3-4 dana Kh bude 7,dodajem cistu RO u pocetku sam je mesao sa pola cesmovace sada vise ne, cesmovaca ima negde oko 13-14 Kh,uglavnom se sve oko toga vrti i najveci problem(definitivno kamen)je u tome,jer su 70% biljaka bas koje traze meksu vodu...
Sada je pitanje da li da povecam prihranu posto je zamena vode cesca,mozda nemaju dovoljno ,jer se sve bazira na prihranjivanju preko vode!
"...ali sam se plasio odnosno znao da ce mi praviti ovo kamenje problema jer je puno kalcijum karbonata,koje mi strasno podize kh..."
Ovde pominje kalcijum karbonat( CaCO3 ), Krečnjak.
U IIa grupi periodnog sistema elemenata( Mendeljejev ), sastav CaCO3 se slabo rastvara u vodi, ali...sledi citat kada se to deava i uzrok:
" Krečnjak se slabo rastvara u vodi. međutim, ako voda sadri CO2 nastaje:
CaCO3+H2O+CO2Ca(HCO3)2 - kalcijum-hidroksikarbonat koji čini prolaznu tvrdoću vode. "
Produkt koji dobijamo, čini prolaznu tvrdoću vode, sa RO treba da se potpuno eliminie. Pozdrav
Mesaj tu RO vodu sa cesmovacom, RO voda ti skine sve zivo sto ti je potrebno za rast biljaka a sto imas u cesmovaci.
Sve te biljke koje si ti nabrojao rastu u tvrdoj vodi, sa mekom vodom i vecinom tih biljaka apsolutno nista ne dobijas, ako ne znas sta tacno radis mozes samo da napravis problem, a vec vidim da si zagazio u problem. Tebi je HC pozuteo, novi listovi mu zute... Da nemas te karbonatne stene, UG bi ti do sad mozda vec i propala. Da ne kazem da treba da menjas nesto reci cu "mislim da" treba da menjas nesto, jer ovo "mislim da" nece da valja.
Vreme prolazi a biljke niti rastu niti propadaju, cuvaj se algi. kojih god... Sve jedno
"...ali sam se plasio odnosno znao da ce mi praviti ovo kamenje problema jer je puno kalcijum karbonata,koje mi strasno podize kh..."
Ovde pominje kalcijum karbonat( CaCO3 ), Krečnjak.
U IIa grupi periodnog sistema elemenata( Mendeljejev ), sastav CaCO3 se slabo rastvara u vodi, ali...sledi citat kada se to deava i uzrok:
" Krečnjak se slabo rastvara u vodi. međutim, ako voda sadri CO2 nastaje:
CaCO3+H2O+CO2Ca(HCO3)2 - kalcijum-hidroksikarbonat koji čini prolaznu tvrdoću vode. "
Produkt koji dobijamo, čini prolaznu tvrdoću vode, sa RO treba da se potpuno eliminie. Pozdrav
Sve ovo si lepo prepisao od negde,u formuli ti nedostaje znak = da bi bila kompletna!
Kao zavrsenom hemiskom tehnicaru,(davno bese ta srednja skola)moram ici da mi profesori malo bolje objasne,ali nemogu a da se ne nasmejem,u tvom odgovoru da ovo cini samo prolaznu tvrdocu vode....
Hemijska jedinjenja kao kalcijum hidrokarbonat Ca(HCO3) " ITEKAKO CINE VODU TVRDOM".
Ovakva jedinjenja imaju labavu molekularnu vezu,sa mekom vodom,odnosno vodom iz RO,kisnicom ili prokuvanom,samo daju nestalnu tvrdocu!!
Ja u dva akvarijuma imam bukvalno krečnjačke stene... Naravno slabo otopive.... Ipak ljudi u akvarijum stavljaju čak i sigu i nikada nisu imali problema ni sa biljnjim a ni sa ivotinjskim svetom...
Do sada u svom posedu nisam imao biljku kojoj toliko moe da kodi tvrda voda, većina je već prilagođena svakakvim uslovima, pa mislim da je preterano obraćanje panje na tvrdoću kod ljudi koji ne nameravaju da mreste Diskuse totalno bespotrebno...
Akvarijum je odličan i mislim da će biti pun pogodak, samo ako uspe da očuva te biljke... Ipak mislim da treba malo da smanji broj biljnih vrsti, za mene je ona Valisnerija i Althernanthera definitivno bespotrebna u ovoj postavci... Nisam zaboravio blyxu ti aljem sutra... Pozz
Mesaj tu RO vodu sa cesmovacom, RO voda ti skine sve zivo sto ti je potrebno za rast biljaka a sto imas u cesmovaci.
Sve te biljke koje si ti nabrojao rastu u tvrdoj vodi, sa mekom vodom i vecinom tih biljaka apsolutno nista ne dobijas, ako ne znas sta tacno radis mozes samo da napravis problem, a vec vidim da si zagazio u problem. Tebi je HC pozuteo, novi listovi mu zute... Da nemas te karbonatne stene, UG bi ti do sad mozda vec i propala. Da ne kazem da treba da menjas nesto reci cu "mislim da" treba da menjas nesto, jer ovo "mislim da" nece da valja.
Vreme prolazi a biljke niti rastu niti propadaju, cuvaj se algi. kojih god... Sve jedno
Videcemo za mesanje Ro,mozda i vratim na proces pola pola!
Za biljke mozda i rastu i u mekoj a i u tvrdoj vodi,a i mozda neznam sta radim!
Opet cu se vratiti i mislim daa je problem u kolicini kamena(prevelikoj),u jednom od akvarijuma gde nemam to kamenje sa istim tretmanom vode i svega ostalog bilje veoma lepo izgleda!
U akvarijumima sa ovakvim kamenjem Amano ( nije ni cudo) koristi "softenizer"YouTube Video ,mesavine ko zan kojih smola!
odlična postavka...veliki potencijal. Obzirom koliko si truda (i sredstava) uloio u ovaj poduhvat ne sumnjam da će na kraju ispasti onako kako si zamislio, a nas obradovati jednom lepom zavrnom fotkom.
Manje hemijskih formula i vie strpljenja i to je to!!
Akvarijum je odličan i mislim da će biti pun pogodak, samo ako uspe da očuva te biljke... Ipak mislim da treba malo da smanji broj biljnih vrsti, za mene je ona Valisnerija i Althernanthera definitivno bespotrebna u ovoj postavci... Nisam zaboravio blyxu ti aljem sutra... Pozz
Hvala buraz,ma jos uvek vadim i dodajem bilje,neznam definitivno da kazem ta ostaje i kraj,cekm tu Blyxu,a mozes i da navratis na neko kuvano vince
Nema potrebe da se ljutis, ili ja tako naslucujem iz tvog odgovora sa znacima uzvika i prema meni i prema drugim clanovima foruma.
Za tvrdocu vode i RO sam ti vec rekao, da si koristio smole skinuo bi ono sto zelis iz vode, ovako si poskidao sve zivo a mnoge stvari opet preko minerala treba da vratis u tu vodu... Voda ti je nestabilna bez karbonatne tvrdoce, odvruo si CO2 i naravno CaCO3 se rastvara. Kada dodje do recimo nekih 5,6,7KH usporice se rastapanje, taman tada ce ti biti vreme za zamenu vode, i tako.
Nema potreba da se ljutis, ako sam uopste dobro shvatio reakciju sa znacima uzvika...
Za biljke si video sta ti je napisao Daweed, iza toga stojim i ja
Nema potrebe da se ljutis, ili ja tako naslucujem iz tvog odgovora sa znacima uzvika i prema meni i prema drugim clanovima foruma.
Za tvrdocu vode i RO sam ti vec rekao, da si koristio smole skinuo bi ono sto zelis iz vode, ovako si poskidao sve zivo a mnoge stvari opet preko minerala treba da vratis u tu vodu... Voda ti je nestabilna bez karbonatne tvrdoce, odvruo si CO2 i naravno CaCO3 se rastvara. Kada dodje do recimo nekih 5,6,7KH usporice se rastapanje, taman tada ce ti biti vreme za zamenu vode, i tako.
Nema potreba da se ljutis, ako sam uopste dobro shvatio reakciju sa znacima uzvika...
Ma taman posla da se ljutim,i niti imam nameru da se ljutim,mineralizaciju dodajem nekompletnu zasada samo Mg So4,dok nestigne seachem equilibrium,sve to sto je i krcko napisao ja sam mu i na PP ogovorio i rekao da se neljutim,i necu vise da koristim znak uzvika
Otprilike znam koji je uzrok i nevolim da se ponavljam,videcemo vreme kako ce pokazati.
Zander te upućuje na pravi put, to se tiče postizanja parametara vode. Sa Reversnom Osmozom sam eksperimentisao skoro godinu dana, dok nisam doao do ciljanog odnosa meanja RO vode i česme. Ono na ta Zander upozorava je da ne sme dozvoliti da karbonatna padne ispod 4, onda ima ludovanje pH i izuzetnu nestabilnost. Inače, samo korićenjem RO vode u maloj posudi sa Sigom, doveo sam tvrdoće skoro na nulu. Radio sam i remineralizaciju sa" KENT marine " RO liquid right, ali to je skupo za moj dep, a dobio sam eljeni efekat samo meanjem sa česmuom, i to radim u prethodnih 5-6 godina, sa vrlo malim kolebanjima parametara( KH 4-5, GH 5-6 i pH 6,8-7,1 u toku dana ). Ovde, da kaem, to je akvarijum sa Discus-ima, i samo zbog njih se pridravam ovakve stabilnosti u akvarijumu. Kao to i Dawee napisa, biljke će rasti, samo im daj ono to trae.
to se naseljavanja ribama tiče, volim da ih vidim u akvarijumu, ovde bi mi leglo jato od 6-7 Ramireza, ili malo kripnijih Mikrogheophagus altispinosus-a, dva para. Pozdrav
Vidi se trud koji ulazes u hobi .
Izvinjavam se ako gresim,ali,koliko mi se cini,do sada niko nije uspeo da zavrsi akvarijum sa ovom podlogom...verovatno je ona sama po sebi nekompletna,pa tu veliku ulogu igraju i ostali ADA proizvodi,prvenstveno mislim na tecnu prihranu i ko zna sta jos sto je trebalo dodati u podlogu...
Da me ne shvatis pogresno,voleo bih da ti budes prvi koji ce uspeti .
Samo napred !