Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
· juwel rio 240 [346]
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Uradi sam
 Print Thread
DIY viseca MH lampa
isnogood
Da, vidim sad da je i u tekstu napisano da je stavljeno obično grlo.
to se tiče izbora sijalica moj izbor su, kada je MH u pitanju, poznati renomirani proizvođači poput Osrama i Philipsa. Nije da patim za brendovima, ali je u pitanju malo kompleksniji pristup tehnologiji (razvoj, istraivanje, kontrola), tako da mi specifikacije navedenih proizvođača kao i kontrola kvaliteta istih donekle uliva poverenje. Moda sam u krivu, ali sam ubeđen da je kvalitet gore navedenih proizvođača (opseg spektra i intenzitet u okviru pokrivenog spektra), radni vek (5000+ sati) i zatita od UV zračenja na značajno viem nivou od no name proizvođača.
Član porodice je radio za Philipsovu firmu, pa su mi poznati neki detalji koji se tiču razvoja i proizvodnje.

Biohazard
isnogood wrote:

to se tiče izbora sijalica moj izbor su, kada je MH u pitanju, poznati renomirani proizvođači poput Osrama i Philipsa. Nije da patim za brendovima, ali je u pitanju malo kompleksniji pristup tehnologiji (razvoj, istraivanje, kontrola), tako da mi specifikacije navedenih proizvođača kao i kontrola kvaliteta istih donekle uliva poverenje. Moda sam u krivu, ali sam ubeđen da je kvalitet gore navedenih proizvođača (opseg spektra i intenzitet u okviru pokrivenog spektra), radni vek (5000+ sati) i zatita od UV zračenja na značajno viem nivou od no name proizvođača.
Član porodice je radio za Philipsovu firmu, pa su mi poznati neki detalji koji se tiču razvoja i proizvodnje.

Potpuno se slazem sa tobom. Ja sam rekao No Name jer mi je to drug nabavio ali sam joj zaboravio specs. Uglavnom znam da ima UV-stop i da je 5400K
Da ide na obicno grlo ali sam u potrazi za pravom kao sto ti rece brendiranom sijalicom na RX7s grlo koju kod nas ne mozes naci, nema je u citavoj drzavi ima ali su sve zute boje ispod 4000K sto nama ne odgovara.
Ova se stvarno dobro pokazala ali mislim da ce brendirana definitivno jos bolje da radi posao. Nasao sam ih na Ebay-u koje imaju i UV stp i 90CRI i po 8000K mislim da su to prave sijalice jer pise da su bas za rast biljaka pa cu najvjerovatnije i da je narucim.

isnogood
ali su sve zute boje ispod 4000K sto nama ne odgovara.

Na ovoj slici:
mojbiljniakvarijumonline.org/forum/attachments/img_3113lr.jpg

biljke su osvetljene sa MH Philips MasterColour CDM-T 70w/830. Biljke su rasle jednako dobro kao i sa WGNLITE 70W 8000K. Meni je smetala uta boja, a i svrbelo me da vidim kako aq izgleda ispod 8000K.

Detaljno u temi https://mojbiljni...post_19438

Oznaka u Kelvinima na sijalici predstavlja "boju" svetla koje ljudsko oko vidi. To ne znači da MH sijalica preostali deo spektra nije pokrila.
Prednost MH rasvete je to pokriva dobar deo spektra, znatnim znatnim intenzitetom, sa relativno malim utrokom energije.

Istina, kod nas nema da se nađe veća kelvinaa...

Vlada991
Za trenutak si me uplasio Bio onom porukom... Vec zavrsena kupovina, vec poceo sa skiciranjem nosaca, konacno resio reflektor i dobijem onakvu poruku... Mini heart attack. Grin Nadam se da necu imati problema sa ovom sijalicom kao i gosn isnogood.

Odustao sam od DIY varijante reflektora, nabavio sam nov MH reflektor 150W (upaljac, prigusnica, grlo, sve novo). Jedino me strah sijalice malo. Dvoumio sams e izmedju Philipsove i Osramove sijalice. Na Osramovoj je pisalo 6400K i prodavac me je ubedjivao da toliko K ima i philipsova, pa sam se odlucio za philipsovu.

Slike ce to bolje pokazati...
Vlada991 attached the following images:
dsc_0217_copy.jpg dsc_0215_copy.jpg dsc_0214_copy.jpg dsc_0213_copy.jpg

Biohazard
Da biljke ce da rastu i na 3000K samo sto je ljudskom oku to malo da kazem ruznija boja od recimo 8000K
I cak mislim mozda i grijesim da 3000K boja vise pase algama.

Vlada, Dobro je sada vidim da je to to malo si se ti tamo pogreno izrazio Smile
Sa ukupnom cijenom si prosao vise nego dobro Thumb up

froger
Vlada991 wrote:

Za trenutak si me uplasio Bio onom porukom... Vec zavrsena kupovina, vec poceo sa skiciranjem nosaca, konacno resio reflektor i dobijem onakvu poruku... Mini heart attack. Grin Nadam se da necu imati problema sa ovom sijalicom kao i gosn isnogood.

Odustao sam od DIY varijante reflektora, nabavio sam nov MH reflektor 150W (upaljac, prigusnica, grlo, sve novo). Jedino me strah sijalice malo. Dvoumio sams e izmedju Philipsove i Osramove sijalice. Na Osramovoj je pisalo 6400K i prodavac me je ubedjivao da toliko K ima i philipsova, pa sam se odlucio za philipsovu.

Slike ce to bolje pokazati...

Kol'ko te izadje cela skalamerija?

http://www.geocities.ws/dusan_kojic/index-2.html
Vlada991
Kol'ko te izadje cela skalamerija?

3300 din reflektor bez sijalice. Sijalica je bila neka kineska, trazio sam da je izvadi i proda bez nje. Sijalica 1400din. Smile

Marinjo
Zar oznaka 150 W / 830 ne govori da sijalica ima 3000 K ?

Biohazard
Da upravo to govori CRI 80 i 3000K stim sto to kolega nije znao dok nije dosao kuci jer mu je prodavac rekao da ima 6400K koliko sam ga ja skontao.

Vlada991
Biohazard wrote:

Da upravo to govori CRI 80 i 3000K stim sto to kolega nije znao dok nije dosao kuci jer mu je prodavac rekao da ima 6400K koliko sam ga ja skontao.

Upravo tako... Sad

sejn
isnogood wrote:

Upravu si potpuno.netreba se igrati sa rasvetom a pogotovo ne sa MH. zbog koje kakvih posledica.
Ima dobrih sijalica za korektne pare,recimo Philipsova sijalica od 150W 6500K kosta 2200din.

Biohazard
Da mozda kod vas ima ali kod nas fakat nema sto je najzalosnije nema nikakvih MH ja sam prerovio citav grad i nisam nasao na kraju sam od muke poceo pitatii na trafikama hahahah Grin
Moram je naruciti sa Ebay-a. Ali ja kazem da ova moja nije uopste losa 5400K 150W jedino joj proizvodzaca ne znam, jer koliko vidim biljke dobro napreduju a algi nema tako da nevidim sta bi tu moglo biti lose jedino hocu da mi je boja malo bjelja.

Vlada991
Ja cu jedno vreme da pokusam sa ovom sijalicom, valjda nece biti problema... Ukoliko bude bilo problema, promenicu je... Smile

sejn
Vlada991 wrote:

Ja cu jedno vreme da pokusam sa ovom sijalicom, valjda nece biti problema... Ukoliko bude bilo problema, promenicu je... Smile

Pazi da nebude kasno,da nebude algarijumNo no

Mandic
Ima li smisla koristiti MH rasvetu u akvarijumu od 30 litara?
Naiao sam na relativno jeftin i mali reflektor, ali sijalicu bih naknadno kupio, naravno ukoliko ima smisla...

isnogood
Osvetljavam aq od 25 litara sa MH od 70W, ali samo jer je to zaostavtina velikog stakla i zato to planiram da se u nekom trenutku vratim na akvarijum preko 100 litara. Izvor svetlosti je na 60 cm od povrine vode.
Pritom ne zaboravi da su ti pored reflektora neophodni i sijalica i predspojna sprava... Za taj novac mislim da moe da zavri kompetnu rasvetu sa tedljivim sijalicama...

Mandic
Hvala puno na ovoj informaciji. Odustajem od MH rasvete. Sad ću da ičitavam neke teme po forumu, pa moda i da otvorim novu sa dilemom koja me muči...

Vlada991
sejn wrote:

Vlada991 wrote:

Pazi da nebude kasno,da nebude algarijumNo no

Mislis da nije bas dobra sijalica? :/ Sta ostali misle, da li da odmah menjam ili probam? Shock

Biohazard
Ma probaj i isnogood je koliko rece imao od 3000k pa jesi vidio kakva je bila trava pravo zdrava i lijepa. Ne mora znaciti da ce alga da krene. Ja bih probao samo sto je boja svjetla malo zuca ali nije to nista strasno.

Vlada991
Biohazard wrote:

Ma probaj i isnogood je koliko rece imao od 3000k pa jesi vidio kakva je bila trava pravo zdrava i lijepa. Ne mora znaciti da ce alga da krene. Ja bih probao samo sto je boja svjetla malo zuca ali nije to nista strasno.

Thumb upBeer

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com